AYM’nin kamu personeline ilişkin iptal ettiği kritik düzenlemeler ve sonuçları
Anayasa Mahkemesi 4 Haziran 2024 tarihinde (07/12/2023 tarihli ve E.2018/117, K.2023/212) Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçişle ilgili çok sayıda değişiklikleri içeren 703 sayılı Kanun Hükmüne Kararnamenin birçok maddesini iptal etti. Bu iptal kararının sonuçlarını açıklamaya çalışacağız.
Anayasa Mahkemesinin 703 sayılı KHK ile ilgili vermiş olduğu iptal kararının öne çıkan gerekçesinin ilki yetki kanunu ile verilen yetkilerin dışına çıkıldığıdır.
Nitekim verilen kararda; “Kuralla, Yetki Kanunu’nda belirtildiği şekilde bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının kuruluş, teşkilat, görev ve yetkileri ile personeline ilişkin usul ve esasların ya da Cumhurbaşkanı’nın yürütme yetkisine ilişkin hususların düzenlenmesine veya bu çerçevede kanunlar ve KHK’larda yer alan ilgili hükümlerin değiştirilmesine, yürürlükten kaldırılmasına ilişkin bir düzenleme öngörülmemektedir.” ifadelerine yer verildiğini görüyoruz. Bu nedenle 7142 sayılı Kanun’un dışına çıkıldığı için birçok düzenlemenin iptal edildiğini görüyoruz.
İptal taleplerinde, 703 sayılı KHK’de Anayasa değişikliklerine uyum sağlama amacıyla herhangi bir ilgisi bulunmadığından Yetki Kanunu kapsamına girmediği, Anayasa’nın 128. maddesi uyarınca kamu görevlilerinin statülerine ilişkin hususların ancak kanunla düzenlenebileceği, dava konusu KHK hükmü ile kamu görevlilerinin statüsünde değişiklik yapıldığı belirtilerek kuralın Anayasa’nın mülga 91. ve 128. maddelerine aykırı olduğu ileri sürülmüştür.
AYM iptal gerekçesinde Anayasa’nın 128’inci maddesi yönünden inceleme gereği dahi duymamıştır. Nitekim verilen kararda; “Kural, Anayasa’nın mülga 91. maddesine aykırı görülerek iptal edildiğinden Anayasa’nın 128. maddesi yönünden ayrıca incelenmemiştir.” ifadesine yer verildiğini görüyoruz.
İptal kararının öne çıkan ikinci gerekçesinde ise; Kamu hizmetine girme ve hizmete alınmada........
© Yeni Şafak
visit website