menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

2024 yılında kamu kurumlarına verilen açıktan atama izinlerinin şifreleri

58 1
05.05.2024

2024 yılında kullanılacak açıktan atama izinleri biraz gecikmeli de olsa 02.05.2024 tarihli ve 2024/117 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile açıklandı. Acaba bu karar sonrasında da açıktan atama izni verilebilir mi yoksa bu kararla her şey bitti mi? Bu yazımızda konuyu açıklamaya çalışacağız.

Öncelikle açıktan atama konusunu açıklamakta yarar var. Kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadroları olsa dahi bu kadrolara açıktan veya naklen atama yapılabilmesi için izin alınması gerekmektedir. Bu nedenle kamu kurumlarının boş kadrolarına açıktan veya naklen yapılacak atamalar için kullanılmak üzere Cumhurbaşkanı Kararı ile her yıl verilen izinlere açıktan atama izni denilmektedir.

2 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 11’nci maddesinde açıktan ve nakil suretiyle atama sayılarının nasıl belirleneceği açıklanmıştır. Buna göre; 1- Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamına giren kurum ve kuruluşlarının; memur ve öğretim elemanı kadrolarına açıktan veya diğer kurum ve kuruluşlardan nakil suretiyle yapabilecekleri yıllık atama sayısı, bu sayı sınırlamasına tabi tutulmayacak atamalar ile uygulamaya ilişkin hususlar, öğretim elemanları için Yükseköğretim Kurulu’nun görüşü alınmak suretiyle Cumhurbaşkanı’nca belirlenir.

2- Bu kapsamda 657 sayılı Kanun’un 59’uncu (istisnai memuriyet kadrolarına yapılan atamalar) ve 92’nci (istifa sonrası atamalar) maddeleri uyarınca yapılabilecek açıktan atamalar için Cumhurbaşkanlığından izin alınması zorunludur. Bu düzenlemenin mahalli idareler personeli için geçerli olmadığını ifade etmemiz gerekiyor. Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik çerçevesinde özel kalem müdürü kadrolarına, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izin alınmaktadır.

3- Öğretim elemanı kadrolarına, devlet yükseköğretim kurumları bünyesindeki birimler, ön lisans, lisans ve lisansüstü programların sayısı, niteliği ve öğrenci sayıları ile yükseköğretim kurumunun eğitim-öğretim dışında yürüttüğü hizmetler dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulunca çıkarılan norm kadro yönetmeliğine göre ilgili devlet yükseköğretim kurumunca atama yapılır.

Yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanı Kararı iç içe geçmiştir. Bazı küçük ayrıntılar olsa da her ikisi de Cumhurbaşkanı tarafından........

© Yeni Şafak


Get it on Google Play