POLİTİS: “Yunanistan, kayıplarla ilgili bilgiler içeren Kıbrıslırum Milli Muhafız Ordusu’nun 1974 arşivlerini Kıbrıs’a iade etmiyor...”
POLİTİS gazetesi, Yunanistan yetkililerinin kayıplarla ilgili bilgiler içeren bazı dosyaları Kıbrıs’a vermediğini yazdı...
POLİTİS gazetesinden Mihail Hacıstilyanu’nun 17 Eylül 2024 tarihinde yayımlanan haberini okurlarımız için “google translate”i kullanarak özetle derledik.
Haberde “Türk işgali esnasında alınmış olan yüzlerce subay ve askerin ifadelerinden oluşan arşivlerin, yasadışı biçimde Atina’ya transfer edilmiş olduğu” ve Kıbrıs’ın taleplerine karşın, Yunan ordusu uhdesinde tutulan bu arşivlerin, Kıbrıs’a verilmediği belirtiliyor.
“ATİNA ARŞİVLERİ GERİ VERMİYOR...”
Bu arşivlerin “Son derece gizli” ibaresiyle tasniflendirilmiş olduğuna dikkat çeken gazete, “Atina, bu arşivi Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerine vermeyi reddetmektedir” diye yazıyor.
Politis gazetesinin elde ettiği bilgilere göre, Yunan ordusunun elindeki bu arşivde düzinelerce rapor, birliklerle ilgili günlük notlar ve gerek Kıbrıslırum, gerekse Yunan subaylar ve askerlerin birinci ve ikinci harekat esnasında yaşanmış olanlarla ilgili tanıklıkları bulunuyor.
“KAYIPLARLA İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER İÇERİYOR...”
Politis gazetesinin elde ettiği bilgilere göre, bu arşivde hem Kıbrıslırum, hem de Yunan kayıplarla ilgili önemli bilgiler bulunuyor, bunların nasıl “kayıp” oldukları, en son kimlerin onları nerede gördüğüne dair bilgiler var. Politis gazetesi, “Eğer sözkonusu bilgiler Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kayıp Şahıslar Komitesi’nin elinde olmuş olsaydı, bu bilgilerle toplu mezarlar bulunabilir ve kayıp olan insanlarımızın akıbeti belirlenebilirdi” diye yazıyor.
Gazete bu haberin yayımlanmasından birkaç gün önce Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıs Cumhuriyeti parlamentosu’na verdiği bilgilere dayanarak halen 754 Kıbrıslırum ve 197 Kıbrıslıtürk’ün hala “kayıp” olduğuna dikkati çekiyor. Gazete bu bilgilere dayanarak 1974’te Kıbrıs’ta ölen 99 Yunan askeri ve subayı vardı, 77 de “kayıp” Yunan askeri vardı ki bunlardan 30’undan geride kalanlar bulunup kimliklendirilebilindi.
“ARŞİVİ YUNAN ASKERİ YETKİLİ ALIP GÖTÜRDÜ...”
Gazete, sözkonusu arşivin Atina’ya üst düzey bir Yunan askeri yetkilisi tarafından yasadışı biçimde götürüldüğüne dikkat çekerek “Bu arşivler bizim yurdumuzun tarihinin bir parçasıdır, yayımlanmalıdırlar. Bunun yerine, Atina’da gizleniyorlar” diye yazıyor.
HACIPANDELA’DAN KOMBOS’A MEKTUP...
Gazeteye göre, DİSİ’den Avrupa Parlamentosu’na milletvekili seçilen Mihalis Hacıpandela, 30 Ağustos 2024 tarihinde Kıbrıslırum Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos’a bir mektup yazarak bu arşivlerin Yunanistan tarafından Kıbrıs Cumhuriyeti’ne neden verilmediğinin gerekçelerini sorunca, bu konu gündeme gelmiş.
Hacıpandela, mektubunda, “Kıbrıs’ın Türkiye tarafından işgalinden 50 sene sonra, kayıp şahıslar konusu hala açık bir yaradır. Kayıp yakınlarının acısı zamanla dinmedi, sevdiklerinin akıbetine dair soruları hala yanıtsız durumdadır” diye yazmış.
“ARŞİV GERİ ALINMALI...”
Hacıpandela mektubunda şunlara dikkati çekmiş:
“Gerek kayıp yakınlarıyla, gerekse Kayıp Şahıslar Komitesi temsilcileriyle yapmış olduğum görüşmelerde, (Kıbrıslırum) Milli Muhafız Ordusu’nun 1974 işgal dönemine dair birliklerin günlük kayıtlarını içeren arşivlerinin, Atina’daki Askeri Tarih Başkanlığı’na transfer edilmiş olduğunu öğrendim. Biliyorum ki bu dosyaları geri almak için çaba sarfedildi. İnanıyorum ki bu arşivlerin Kıbrıs’a transfer edilmesi son derece büyük önem taşımaktadır çünkü kayıp şahıslarla ilgili yaşanan dramın çözülmesine katkıda bulunabilirler. Bu dosyaların Kıbrıs’a neden transfer edilmediği hakkında lütfen bana bilgi veriniz...”
Gazeteye göre, Hacipandela, Atina’nın Kıbrıslırum Milli Muhafız Ordusu arşivlerinin neden Kıbrıs’a transfer etmediği hakkında bugüne kadar Kıbrıslırum Dışişleri Bakanlığı’ndan herhangi bir yanıt almamış...
“SON 20 SENEDİR SONUÇ ALINAMADI...”
Gazete, Kıbrıslırum Milli Muhafızı arşivlerinin Kıbrıs’a iadesi hakkında son 20 seneden bu yana tüm düzeylerde, hatta Kıbrıs Cumhuriyeti ile Yunanistan gizli servisleri düzeyinde dahi düzinelerce toplantı yapıldığını ancak herhangi bir sonuç alınamadığını da yazıyor.
Gazete, Atina’yı Kıbrıslırum Milli Muhafız Ordusu arşivlerinin geri verilmesine........
© Yeni Düzen
visit website