Tünel’den Kıbrıs’taki Trenlere
İstanbul’da Tünel’e her gittiğimde oradaki tarihi finikülere biner Beyoğlu’ndan Karaköy’e inerim. O kısa yolculukta kendi iç dünyamda upuzun bir yolculuğa çıkar, bu finikülerin müdavimlerini düşünürüm.
Bu tarihi finikülere kaç milyon insan binmiştir? Kimisi ümitli, kimisi hüzünlü, kimisi heyecanlı, kimisi de yorgun gözlerle süzmüştür, yanından geçip gittiği duvarları.
Nice aşklar, sevdalar biriktirmiştir bu koltuklar. Nelere tanıklık etmişlerdir…
***
Bu tarihi hat 1863'te hizmete giren Londra Metrosu'ndan sonra dünyanın en eski ikinci, Türkiye'nin ise ilk yer altı raylı toplu taşıma sistemidir.
17 Ocak 1875'te hizmete giren hat, Karaköy ile Beyoğlu arasındaki 573 metrelik güzergâhı yaklaşık 102 saniyede katetmekte, günlük ortalama 24 bin yolcu taşımaktadır.
***
İstanbul’da Karaköy’den Beyoğlu’na ulaşmak Yüksekkaldırım Yokuşu’ndaki $’lük çok dik bir eğimden dolayı çok güçtü. Bu güçlüğü ortadan kaldırmak için, düşünülen hat için ilk kürek 1871 yılında vurulmuş, üç yıl süren çalışmaların ardından da 1875’in başında hizmete açılmıştır.
Yaya olarak çokça adımladığım Yüksekkaldırım Yokuşu, bilhassa yükü olan insanlar için büyük güçlük yaratıyor.
***
Bilindiği üzere demiryolları XIX. Yüzyılın ilk yarısından itibaren bugünkü modern anlamıyla kullanılıyor. Demiryolundaki bu ilerlemeler buharlı makinedeki gelişmelere paralel olarak yürümüştür. Özellikle İngiliz mühendis George Stephenson’un çabaları sonucu 1830 yılında Liverpool-Manchester arasında modern anlamda ilk demiryolu hattı hizmete açılmıştır.
***
İstanbul’daki tarihi finikülerde Karaköy’den Beyoğlu’na, Beyoğlu’ndan Karaköy’e gidip gelirken bir de kendi ülkemizi düşündüm. Nüfusu bilinmeyen ülkemizde, trafikte her gün sinir harbi yaşarken toplu taşımacılığın ve alternatif ulaşım araçlarının da olmaması, bu trafik yoğunluğunu daha da artırmakla kalmıyor, bir de kaosa dönüştürüyor.
Halbuki Kıbrıs, İngiliz İdaresi’ndeyken Kıbrıs Demiryolu İşletmesi (Cyprus Government Railway) kurulmuş, bu işletme raylı sistemle ulaşıma bir alternatif sağlamış ve Lefke'nin Evrihu köyü ile Mağusa şehri arasındaki hat boyunca çalışmıştır.
Faal olduğu 1905-1951 yılları arasında toplam 3.199.934 ton yük ve 7.348.643 yolcu taşıdığı da kayıtlara yansımıştır.
Son seferi 31........
© Yeni Düzen
visit website