menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sibel Siber’den “Kulüp”

24 10
21.04.2024

Sibel Siber’in yeni kitabı “Kulüp - Kıbrıs’ta Jön Türk Hareketi” yayımlandı.

Ülkemizde Khora, Türkiye’de de Kalkedon yayınlarından okuyucusuyla buluşan kitabın tanıtım etkinliği önceki akşam yoğun katılımla Avlu’da yapıldı.

***

Kıbrıslı Türklerin yakın tarihine ışık tutan kitap, İngiliz sömürge yıllarından başlayarak, Kardeş Ocağı Kulübü’nün toplumsal ve siyasal yaşamdaki önemini ele alıp, belge ve fotoğraflarla okuyucuyla buluşturuyor.

***

Kitabın arka kapağında Kardeş Ocağı’nın tarihiyle ilgili şöyle yazıyor:

“İngiliz Sömürge yıllarında, Kardeş Ocağı Kulübü, Kıbrıs Türk toplumunun sosyal, siyasal ve kültürel alanda faaliyet gösteren ve tarihi kararların alındığı en önemli kurumudur. Resmi kabul yeridir; o yıllardaki diğer bir adı da Senato’dur.

Lozan Anlaşması sonrası, Kıbrıslı Türkler Anadolu’ya göç etmeye başlamıştır. Türkiye’nin bu konuda henüz net bir politikasının olmadığı dönemdir. Kardeş Ocağı Kulübü, gazetesi aracılığıyla göçe karşı bir duruş sergilemiş ve Kıbrıslı Türklerin Ada’daki varlığının önemine dikkat çekmiştir.

Kulüp, Atatürk devrimlerinin toplumda benimsenip uygulanması ve toplumun çağdaşlaşması için faaliyetler yürütmüş, buna karşı çıkan sömürge yönetimi ile mücadele etmiştir.

İstanbul Şehir Tiyatroları ve Türkiye Halkevleri ile çok yakın ilişki kurmuş, tiyatrolar, konserler, sergiler, şiir-edebiyat geceleri düzenlemiştir. Sahneye koyduğu oyunlarla toplumu tiyatro ile buluşturmuş, elde edilen geliri yardım amaçlı kullanmıştır.”

***

Kitap tanıtım etkinliğinde konuşan Sibel Siber, kitabın üç yıllık bir emeğin ürünü olduğunu belirtti.

Kıbrıs’ta Osmanlı’dan sonra İngiliz sömürge döneminde kulüplerin toplumun senatosunu oluşturduğunu belirten Siber, “Buralar kültürün ve siyasetin yeriydi. Kardeş Ocağı da bir dönem toplumun nabzının attığı yer oldu” dedi.

Siber konuşmasında, bu değerlerin yaşatılması gerektiğini vurgulayarak önerilerde bulundu ve Kardeş Ocağı binasının müzeye dönüştürülebileceğini; yapılacak devlet tiyatrosuna da Fadıl Niyazi Korkut'un adının verilebileceğini söyledi. Ayrıca bu gibi insanların........

© Yeni Düzen


Get it on Google Play