Barışın Sesi
“Barışın Sesi” İsfendiyar Pilli’nin kaleme aldığı ve Khora Yayınları’ndan okuyucusu ile buluşan 3 dilli bir çocuk kitabı.
İsfendiyar Hoca büyük bir titizlikle kaleme aldığı ve barış kuşunun büyülü sesini çocuklarla buluşturmak amacı taşıyan satırları, Yeşim Çukurovalı’nın çizimleriyle bambaşka bir boyut kazanıyor.
Kitap ile ilgili söyleşimizde “Çocukların yüreğinde küçücük bir barış tohumu ekersek adamızda mutlaka barış çiçekleri bir gün açacaktır” diyor İsfendiyar Pilli ve kitabıyla bu barış tohumunu eşeliyor bu ada toprağına.
***
Barışın Sesi’ne değinmeden önce yazarını tanıyalım…
1971’de Baf’ta doğan Pilli, üç yaşına kadar Falya köyünde yaşadı. 1974’te ailesi ile birlikte köylerini terk eden Pilli, Trodos dağlarını geceleyin yürüyerek aşıp, Lefke’ye geldi.
Ailesiyle birlikte Lefke’den alınıp Agios Ermolaos’a yani Şirinevler’e yerleştirilen Pilli, ilkokulu Şirinevler İlkokulu’nda, ortaokulu ve liseyi de 20 Temmuz Lisesi’nde okudu.
Lise eğitiminin ardından Öğretmen Koleji’ne giren Pilli, 1995 yılında öğretmenliğe başladı.
***
Konuşmamızda Barış’ın Sesi’nin doğuş hikayesini sordum Pilli’ye ve şu cevabı aldım:
“Barışın Sesi’nin doğuş sebebi, 2004 Annan Planı’nın referandum sonucunun ‘Hayır’ çıkması oldu. Oluşan bu hayal kırıklığı üzerine ‘Neden böyle oldu?’ diye kafa yorarken belki başka sebepleri de vardır diye düşündüm. Kanımca barış kültürünün olmayışı ve iki tarafın da karşı tarafı ötekileştirici, düşmanca gören bir eğitimden geçen halkın olmasıdır.
Bunun aşılması ve adaya tekrar barışın gelebilmesi için ‘barış kültürü’ eğitiminin hayatın tüm alanlarında ve özellikle yeni yetişen nesle de bu öğretilmeli. Tabii bu karşılıklı olmalı. Daha güzel, yaşanabilir bir ada ve savaşın adamızdan uzak olduğu sağduyunun, insan haklarının demokrasinin egemen olduğu bir ada oluşması için ve buna inanan herkesin bir şeyler yapası gerektiğine inanmaktayım. Bu düşünce ile 2004 yazında ‘Barışın Sesi’ hikayesi........© Yeni Düzen
visit website