Kıbrıslı Türklerin iki kırılma noktası ve iki hak belgesi
1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti Devleti Kıbrıslı Türkler açısından tarihi bir kazanımdı. Daha birkaç yıl öncesine kadar azınlık hakları temelinde müzakere etmeye hazır olan Kıbrıslı Türkler, 1959 yılında Zürih-Londra anlaşmalarıyla siyasi eşit toplum konumuna yükseldiler.
Kuşkusuz, bu gelişme kendiliğinden olmadı. Türkiye’nin askeri ve diplomatik ağırlığını ortaya koyması, sömürge yönetiminin izlediği böl-yönet politikaları ve yaygın şiddet uygulamaları bu sonucun elde edilmesinde etkili oldu.
Kıbrıs Rum toplumuna gelince. Kıbrıslı Rumlar Zürih-Londra anlaşmalarından büyük bir düş kırıklığına uğradılar ve bu anlaşmaları benimsemediler. Bunun iki temel nedeni vardı: Enosisin yasaklanması ve Kıbrıslı Türklerin siyasi eşit toplum statüsüne yükselmesi...
Nitekim Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduktan sonra Kıbrıs Rum liderliği anlaşmalardan kurtulmak için askeri (silahlı gruplar) ve diplomatik alanlarda girişim başlattı ve genel bir strateji geliştirdi. Akritas Planı adlı eylem planıyla anlaşmalardan kurtulmaya yöneldi.
Kıbrıs Türk liderliği, bu gelişmeler karşısında devlete daha sıkı sarılacağına, Kıbrıslı Rumların anlaşmaları ortadan kaldırma politikalarını fırsat sayarak ayrı Türk devleti kurma hevesine kapıldı. 1963 yılının sonunda başlayan çatışmalar esnasında Türkiye adaya müdahalede........
© Yeni Düzen
visit website