Kıbrıslı Türklerin ilk şiir gecesi-1951-1
Şiir yazma girişimi birçok gencimizin ilkokul günlerinde deneyimledikleri bir yazın yolculuğudur. Elbette yazılanların niteliği tartışılabilir. Kimileri şiir yazma alışkanlığını sürdürüp şairlerimiz arasında yerini almış, kimileri ise gençlik yıllarının bir hatırası olarak kendi arşivlerinde saklar olmuştur.
Şiir; Kıbrıs Türkü için ilk ve en yoğun yazım dönemini, 1940’lı yılların sonu ‘50’li yılların ilk yarısında kendini gösteriyor. O yılların gazeteleri buna büyük bir katkı ve destek veriyordu. Öyle ki söz konusu dönem gazetelerinde yer alan sosyal-kültürel sayfalarda ve edebiyat köşelerinde şiir, her zaman yerini almıştır.
1951 yılının Haziran ayında Kıbrıslı Türkler arasında ilk kez bir şiir gecesinin düzenleneceği yönünde habere rastlıyoruz. Tabii ki bu etkinliğin düşüncesi, organizesi daha öncelerden gazete sayfalarında dile getirilmekteydi. Hür Söz gazetesinin 1951 yılı Mart ayından itibaren bu sürecin nasıl geliştiğine öncelikle bir bakalım.
27 Mart 1951 tarihli Hür Söz gazetesinde, Şiir dünyamızın önemli şairlerinden olan Osman Türkây’ın “Akisler” başlıklı köşeyazısında bu konuya değinildiğini görüyoruz...
“Hür Söz, 27 Marrt 1951-syf:1
AKİSLER
ŞİİR GECESİ – Osman TÜRKÂY
Kıymetli eserleri halk kitlelerine tanıtmak, sevdirtmek ve benimsetmek gayesiyle birçok memleketlerde müzik, san’at ve edebiyat festivalleri tertip edilmektedir. Bu festivallerin, okuyucu ve dinleyici toplulukları üzerinde iyi tesirler bıraktığını ve san’at eserlerine karşı halkın ilgisini artırdığı anlaşılmaktadır.
Kitap ve resim sergilerinden başka, şimdi, zamanımızın tanınmış şairleri tarafından şiir sergilerinde, genç şairlerimiz, eserlerini okuyuculara teşhir etmekte ve bu surette hem memleket kültürünün kalkınmasını kolaylaştırmakta, hem de halka edebî zevki aşılamaktadırlar.
Türkiyemizin genç şairleri, halkın edebî zevkini olgunlaştırmak yönünde, bundan maada, daha........
© Yeni Düzen
visit website