Oruç ibadetinin fert ve topluma olan faydaları
Oruç ibadetinin fert ve toplum için birçok maddî ve manevî faydası vardır. İnsana, nefsinin isteklerine ve karşılaşılan zorluklara karşı sabrı öğretir. Kötü alışkanlıklardan uzaklaşmaya ve güzel ahlaklı olmaya yöneltir. Geçim darlığı içinde olanların hâlini anlayıp yardımseverlik duygusunun artmasına vesile olur. Oruç, sağlık açısından da önemli faydaları olmaktadır.
Bu faydalarının yanında oruç Yüce Allah’ın rızasına kavuşturan, günahlardan arınmamızı sağlayan, kat kat sevap kazandıran bir ibadettir. Bir kutsî hadiste şu şekilde buyrulmuştur. “Her iyilik için on mislinden yedi yüz misline kadar karşılık olabilir. Fakat oruç başkadır. Çünkü oruç benim içindir ve onun ecrini ben vereceğim.” (Müslim, Sıyam, 1945).
Allah Teâlâ, “Ey iman edenler! Kötülüklerden sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı” (Bakara, 2/183) âyetiyle, orucun farz kılınmış bir ibadet olduğuna, onunla gerçekleştirilmek istenen hedefe işaret edilmektedir ki bu da kötülük ve günahlardan uzak durmadır.
Hz. Peygamber (s.a.v.) de, “Oruç bir kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu bir günde kötü söz söylemesin, kavga etmesin. Ona birisi sataşır veya kötü söz söylerse, ‘Ben oruçluyum’ desin” (Buhârî, Savm 9) buyurmaktadır. Bilinçli bir şekilde şartlarına riayet edilerek tutulan oruç, kişiyi kötülüklere karşı korur.
Orucun hayatımız........
© Yeni Akit
visit website