Beş soruda İskilipli Atıf Hoca gerçeği
“Şapka Devrimi” lafını anca İngilizceye çevirince ayılıyoruz: Hat Revolution. İyi de şapka gibi moda olan bir giysinin “devrimi” nasıl mümkün olabildi?, Bir ‘gardrop devrimi’ yapıldı da haberimiz mi yok? gibi espriler yapılabilir belki ama meselenin 1925-26’ların Türkiye’sinde hafife alınır tarafı yoktu; bırakın şapka giymemeyi, “canım şapka giymek istemiyor” demek dahi idam sehpasına kadar götürebilecek ağır bir suç teşkil ediyordu.
Herkesin başına fes, sarık, takke, külah, bere vs. giydiği bir zamanda başı açık gezmek diye bir şeyin olmadığını göz önüne alırsanız bütün erkeklere şapka giyme mecburiyetini getiren “Şapka İktisâsı Hakkında Kanun”un nasıl bir zorlamayla uygulandığını anlayabilirsiniz.
İstiklal Mahkemelerinin Devrim Fransa’sındaki terör mahkemeleri benzeri çalıştığı bir dönemde cezalandırılan binlerce kişi arasında sembol isim olarak Babaeski Müftüsü Ali Rıza Hoca ile beraber Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde idam edilen İskilipli Atıf Hoca’nın ayrı bir yeri vardır.
Hakkında çok soru sorulduğu için burada 5 tanesini kısa kısa cevaplandıracağım.
Soru 1: Diğerleri unutulduğu halde “şapka inkılabı” denilince İskilipli Atıf Hoca neden gündemde?
Aslında Atıf Hoca’nın diğerleri gibi unutulması gerekirken çok partili hayata geçilmesi üzerine açılan ağızlar sayesinde CHP dönemindeki cinayet ve zulümler özellikle muhafazakâr camianın yazarlarınca dile getirilmişti. Unutulan yiğitlerimizden Sinan Omur, İskilipli Atıf Hoca Nasıl İdam Edildi? adlı bir kitap çıkarmış, Necip Fazıl ise 17 yıl sonra Son Devrin Din Mazlumları adlı kitabında Atıf Hoca’ya genişçe yer ayırmıştı. Bu iki kitabın etkisiyle Atıf Hoca 70’li yıllarda çoğalan İslamî basının dâvâ malzemeleri arasına girmiş ve bu sayede ortak hafızaya transfer edilmiştir.
Soru 2: İskilipli Atıf Hoca kimdir?
İskilip’te doğdu. İstanbul’da Medrese ve İlâhiyat Fakültesi’nden mezun olarak Kabataş Lisesi Arapça öğretmenliğine tayin edildi. Bodrum’a sürüldü; oradan Kırım’a geçti.........
© Yeni Akit
visit website