64’üncü yıl dönümünde 27 Mayıs 1960 darbesinin düşündürdükleri…
Bugün, Başbakan Adnan Menderes ve iki bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın idamıyla sonuçlanan 27 Mayıs 1960 darbesinin 64’üncü yıldönümü… Bu vesileyle üç şehidimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum…
CHP tek parti iktidarı, bilindiği gibi 1941 yılında Arapça ezan yasağı başlatmış, Arapça ezan okuyanlara akla hayale gelmedik zulümler uygulanmıştı. O dönem, adeta adım adım İslamı yasaklamaya yönelik bir plan uygulanıyordu.
Fakat 1950 seçimlerinden yüzde 53 oyla birinci parti olarak çıkan Demokrat Parti hükümetinin Başbakanı Adnan Menderes, hükümeti kurar kurmaz ezanın yeniden Arapça okunmasını sağladı.
Menderes, bu hatasına bir de geri kalmışlığa mahkum edilmiş Türkiye’yi kısa sürede ayağa kaldıracak hamleleri ekleyince siyonist küresel çetenin hedefi haline geldi.
27 Mayıs sabahı TRT Radyosu’ndan okunan darbe bildirisiyle birlikte başlatılan tutuklamalarla, Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, Başbakan Adnan Menderes, hükümet üyeleri ve DP milletvekilleri, parti yöneticileri, asker ve bazı üst düzey kamu görevlileri tutuklanarak Yassıada’ya götürüldü. Burada tutuklulara ağır işkence ve kötü muameleler yapıldı.
14 Ekim 1960'ta başlayan Yassıada davaları, 11 ay 1 gün sürdü. 203 gün davalara bakıldı, 872 oturum yapıldı. 19 davaya bakıldı, 1068 tanık dinlendi ve yargılamalar hükmün açıklandığı 15 Eylül 1961 tarihinde son buldu.
Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan 16 Eylül 1961'de sabaha karşı, Adnan Menderes 17 Eylül 1961’de saat 13.30’da İmralı Adası’nda idam edildi.
İdamdan 9 gün sonra Menderes’in evine gidilerek evin kapısına idam hükmünün bir suretinin asılması ve idam edilirken kullanılan ip, idam gömleği, cellât, imam ve son gün yiyip içtiklerinin parasının eşi Berrin Menderes’ten tahsil edilmesi ise tarihimize sürülen kara lekenin üstüne eklenen başka bir kara lekeydi. Bu uygulama, tamamen dışarıdan dayatmaydı. Zira Türk tarihi boyunca, böyle bir uygulamaya rastlanmamıştır…
27 Mayıs Darbesi ile ilgili en ilginç detaylardan biri, ABD Rutgers Üniversitesi Siyasal Bilimler Profesör Yardımcısı ünvanıyla, 1959 yılında Türkiye’ye gelen genç akademisyen Walter F. Weiker’in durumudur. Walter F. Weiker, günümüzde bile ortalama........
© Yeni Akit
visit website