BM bostan korkuluğu mu?
İsmet Hergünşen yazdı…
BM (Birleşmiş Milletler)’in son yıllarda uluslararası gelişmeleri etkileme konusunda yetersiz kaldığını savunan devletlerin sayısı hızla artıyor.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan bu örgüt bir yandan istikrarı savunurken, diğer taraftan katalizör işlevi görecekti.
Hedefi, yerine kurulduğu Milletler Cemiyeti gibi dünyadaki barış ortamını sağlamaktı.
İki dünya savaşından alınan dersler ışığında kurulan örgütün mihenk taşı Atlantik Bildirisi’dir.
İngiltere, ABD, Çin ve o zaman ki adıyla SSCB; Moskova Konferansı’nda uluslararası yeni bir oluşuma daha ihtiyaç bulunduğu konusunda görüş birliğine varınca BM’nin kuruluşu gerçekleşmiştir.
Örgütün amacı dünya barışının sağlanması için gerekli önlemlerin alınması, barışa yönelik tehditlerin engellenmesi, ihlallerin önlenmesi sağlanırken de uluslararası hukuka uygunluğunun gözetilmesiydi.
Yapısal olarak Genel Kurul, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Yönetim Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’ndan oluşan örgütün göz önündeki makamı Genel Sekreter’dir.
Kurulma aşamasında olduğu gibi kuruluşun en tartışılan konusu bugün de siyasi alanda bir yürütme organı olan Güvenlik Konseyi’nin yapısı, veto hakkı, tutum ve yancı kararlarıdır.
Fransa’nın katılımıyla beşli........
© Veryansın TV
visit website