menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

TCG Kınalıada’nın Uzak Doğu seyri

45 1
23.06.2024

Cem Gürdeniz yazdı…

Dumlupınar Başkomutanlık Meydan Muharebesinde zafere erişen Mustafa Kemal, daha sonra Batı Cephesinin tüm birliklerine “Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir, ileri”, emrini verdi. Bu direktif Anadolu’nun, denizlerle buluşmasına yönelik bir jeopolitik direktif idi. Anadolu’nun Akdeniz ve okyanuslarla olan bağlarını koparan Sevr zincirine bir manifestoydu. Bu görkemli zaferi başlatan askeri direktif, Cumhuriyet Donanmasının kuruluşunun da ilk adımı oldu.

Cumhuriyet Donanması’nın stratejik çerçevesini dâhilere özgü öngörüsü ve entelektüel birikimiyle Mustafa Kemal Atatürk çizdi. Anadolu’da 10 asırdır var olan karasal odaklı devlet jeopolitiğini denize çevirerek gerek askeri alanda gerekse sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda denizi Türklerin hayatına sokmayı hedefledi. Onun Cumhuriyet Donanmasını oluşturma ve güçlendirme refleksinde, çekirdek bir donanmanın kurulması öncelik almıştır. TCG Hamidiye Kruvazörü ile 1924 yılında yaptığı Karadeniz gezisinde geminin jurnaline yazdığı aşağıdaki cümleler, Cumhuriyetin denizlere yönelişinin ayrılmaz parçası olan strateji ve kuvvet oluşturma süreçlerinin bina edileceği, teorik alt yapıyı oluşturuyordu. “Hudutlarının mühim ve büyük aksamı deniz olan Türk Devletinin Donanması da mühim ve büyük olmak gerektir. O zaman Türk Cumhuriyeti daha müsterih ve emin olacaktır. Mükemmel ve kadir bir Türk Donanmasına malik olmak gayedir.”

Atatürk’ün hedeflediği mükemmel ve kadir donanmaya erişim yolu zorlu ve engebeliydi. Onun kaybından sonra yüzünü Anglosakson deniz hegemonyasına döndüren ve milli gemi inşa ve silah sanayini özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası galip devletlerin elinde kalan gemi ve silah sistemlerinin hibe edilmesi sonucu, kalkındıramadık. 1963 Kanlı Noel’i ile Kıbrıs’ta ve Akdeniz’de büyük uyanış sağlansa ve çıkarma gemileri ile iki refakat muhribi (Berk ve Peyk) milli imkanlarla inşa edilse de bu ivmenin arkası gelmedi. 1975’lerde başlayan Alman tersanelerinin lisansı ile yürütülen hücumbot, denizaltı ve firkateyn projeleri bilgi ve tecrübe birikim sağlasa da montaj sanayiinden öteye geçmedi. Donanma için milli silah üretimi ise yok denecek kadar azdı. Ancak Türk donanmasının muharip ve mühendis kadroları azimle Atatürk’ün hedefine sahip çıktılar ve özellikle soğuk savaş sonrası tasarımı, silah ve sensörleri bize ait milli gemilerden (MİLGEM) oluşacak bir donanma kurmak için düğmeye bastılar. Soğuk Savaş sonrası ivmelenen bu sürecin baş mimarı merhum Oramiral Özden Örnek oldu. Maalesef bu kadroların büyük bir kısmı Balyoz, Ergenekon ve Casusluk adı verilen sahte kumpas davalar ile FETÖ ile yerli ve yabancı işbirlikçileri marifeti üzerinden yok edildiler. Ancak MİLGEM projesinin ilk gemisi TCG Heybeliada’nın denizle buluşmasını önleyemediler.

İşte 8 Nisan 2024 tarihinde söz konusu MİLGEM sınıfı korvetlerin sonuncusu olan TCG Kınalıada korvetimiz Foça’dan ayrılarak uzak doğu seyrine başladı. TCG Kınalıada’nın önemi 29 Eylül 2019 tarihinde donanmaya katılan MİLGEM korvet projesinin son gemisi olmasıdır. Geminin Sloganı her şeyi özetliyor: ‘’Mavi Vatana Adanmışlar.’’ Talihin ve tarihin olağanüstü bir manifestosu olsa gerek, aynı gün yani Kınalıada’nın donanmaya katıldığı gün Cumhuriyet Donanmasının yetiştirdiği en nitelikli ve seçkin Amirallerden Balyoz tutsağı Soner Polat’ı amansız hastalığı sonuncu kaybettik. Mavi Vatana adanmış ve bu uğurda bedel ödemiş bir beden sonsuza uğurlanırken TCG Kınalıada Mavi Vatanla buluştu.

Türk savaş gemilerinin uzak doğu seyirlerinin ilki 1990’da MEKO sınıfı TCG Turgutreis firkateyni ile yapıldı. Japonya, Kushimoto’da 16 Eylül 1890 tarihinde batan ve 531 şehidimizin bulunduğu Ertuğrul firkateyni 100. Anma törenleri kapsamında yapılan bu ziyarette, Yarbay Devrim Çorbacıoğlu kumandasındaki firkateyn ile uğrak yapılan limanlar/ülkeler şöyle idi: Cibuti, Madras/Hindistan, Pusan/Güney Kore, Tokyo/Japonya, Tokyo/Kushimoto, Singapur, Chittagong/Bengaldeş, Cibuti. Bu seyirle donanma ilk kez ana üsten doğu yönünde 5500 deniz miline sefer düzenlemiş ve mükemmel şekilde seyri tamamlamıştı. Bu başarılı seyir soğuk savaş bittiğinde kendine yeni rota çizen Türk donanması için önemli bir kazanımdı.

2000 yılında tekrar eden uzak doğu seyrinde de TCG Turgutreis firkateyni görevlendirildi. Bu seyrin en önemli özelliği geminin dönüşte Çin’in Şanghay limanına uğrayarak tarihte bir ilki gerçekleştirmesiydi. (Bu tarihi ziyareti gerçekleştiren gemi komutanı Deniz Kurmay Yarbay Berk Erden 8 Şubat 2010 tarihinde hakkında FETÖ tarafından çıkarılan iftira ve dedikodulara dayanamayıp intihar etmişti. Nur içinde yatsın, mekânı cennet olsun.) Yb. Berk Erden komutasındaki TCG Turgutreis ziyaretinden önce Çin topraklarına uğrayan Türk........

© Veryansın TV


Get it on Google Play