Fransa seçimleri, ‘solun’ çaresizliği!
Ahmet Müfit yazdı…
Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, kendisi açısından çok büyük bir siyasi yanlış olarak görülen erken seçim kararı sonucunda, ilk turu dün yapılan seçimler, beklendiği gibi Marine Le Pen liderliğindeki milliyetçi sağın büyük bir başarısıyla sonuçlandı.
Marine Le Pen ve Jordan Bardella liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) birinci parti olurken, Jean-Luc Mélenchon önderliğindeki sol/yeşil koalisyon yani Yeni Halk Cephesi (NPF) ikinci sırada yer aldı. Seçimin büyük kaybedeni Macron liderliğindeki Cumhuriyet İçin Hep Birlikte (Ensemble) İttifakı ise oyların ancak yüzde 20,3’ünü alabildi.
Seçimler sonrası konuşan Le Pen, “demokrasinin konuştuğunu ve vatandaşların sayfayı çevirmek istediklerini gösterdiklerini” söyledi. Macron, Le Pen’e karşı 2. Turda ittifak yapılmasını, geniş bir “Cumhuriyetçi cephe” oluşturulmasını isterken, kendisini geçmişte de iki kez hezimetten kurtaran, Mélenchon, bu talebe olumlu yanıt verme konusunda, Macron’u bekletmedi, Le Pen’in tabiriyle, sayfanın çevrilmesini istemediklerini belirtmiş oldu. Ulusal Birlik Partisinin, ilk turda birinci parti olduğu yerlerde, ikinci tur seçimlerde adaylarını çekeceklerini açıkladı.
Açıklamalar, ikinci tura ilişkin olunca, bizim de sormamız gereken ilk soru bu. Öncelikle söylenmesi gereken şey, Milletvekili Seçimleri ile Başkanlık Seçimleri konusunda ki “ikinci tur” uygulaması, doğal olarak birbirinden farklı olduğu. Fransa’da uygulanan seçim sistemine göre, ilk turda herhangi bir milletvekili adayının o seçim bölgesinde kayıtlı olan seçmenlerin en az yüzde 12,5’inin oyunu alamadığı yerlerde, ikinci tura gidiliyor. Seçimlerinin, basına yansıyan ilk tur sonuçlarına göre, toplam 577 milletvekilliği bulunan Millet Meclisi için 39 milletvekili RN’den, 32 milletvekili NFP’den, ikisi Macron’un liderlik ettiği koalisyonundan, biri Cumhuriyetçilerden ve ikisi de diğer siyasi partilerden seçilmiş durumda.
Bunun anlamı, seçimlerin henüz bitmediği. Dolayısıyla önümüzdeki bir hafta, Fransa için siyasi söylemlerin daha da keskinleşeceği, seçimin şu an itibariyle kaybedeni olanların İkinci Dünya Savaşı öncesi Almanya’da yaşananlar referanslı olarak “faşizm” tehdidi ve Avrupa Birliğinin parçalanması riski” üzerinden korku siyaseti izleyecekleri kesin........
© Veryansın TV
visit website