menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dışarıdan gelen para, yalnızca ‘para’ mı?

11 1
05.03.2024

Ahmet Müfit yazdı…

“Küresel borçlar -ne demekse-, geçen yıl 15 trilyon dolardan fazla artmış ve 313 trilyon dolara ulaşarak rekor tazelemiş. Yayınlanan veriye göre, “gelişmiş piyasalar” yani kendilerini G7 diye tanımlayıp, Washington Uzlaşısında olduğu gibi dünyaya “düzen dayatan” ülkelerin toplam borcu geçen yıl 208,3 trilyon dolar olarak hesaplanırken, IMF tasnifine göre bizimde içerisinde sayıldığımız “gelişmekte olan piyasalardaki” borç 104,6 trilyon dolar olarak kaydedilmiş. Gelişmiş piyasalar denilen ülkeler, aynı zamanda yoktan para yaratıp, küresel düzeyde ulusal paraların değerini de belirleyecek şekilde, uluslar arası ticarette kullanılan rezerv paraları basan, değerini kendi çıkarlarına göre belirleyen ülkeler. Rapora göre, en borçlu ülke, toplam borcu 33 trilyon dolara ulaşmış olan ABD. Bunun anlamı, küresel ticari işlemlerde en yaygın şekilde kullanılan para olan ABD Doları’nı basan ABD’nin, tek başına borcun yüzde onundan daha fazlasının da sahibi olduğu.

Bilginin kaynağı, Türkçe adı, Uluslararası Finans Enstitüsü olan Washington’da kurulmuş bir dernek. Kendilerini, internet sitelerinde, “60’tan fazla ülkeden yaklaşık 400 üyesiyle finans sektörünün küresel birliği” olarak tanımlıyorlar. Yine internet sitelerinde yer alan bilgiye göre, derneğin üyeleri arasında ticari ve yatırım bankaları, varlık yöneticileri, sigorta şirketleri, profesyonel hizmet firmaları, borsalar, devletlere ait varlık fonları, hedge fonlar, yanı sıra bazı ülkelerin merkez ve kalkınma bankaları bulunuyor.

Raporda yer verilen bir diğer önemli bilgi, borcun devletler, özel sektör ve hane halkları yani sıradan insanlar arasındaki dağılımı. Rapora göre, hanehalklarına yani sıradan vatandaşlara ait borçlar, 2023 sonu itibarıyla 59,3 trilyon dolara, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 94,4 trilyon dolara, kamu borçları 89,9 trilyon dolara ve banka gibi finansal şirketlere ait borçlar ise 69,4 trilyon dolara yükselmiş durumda. Hane halkı borçları toplamını, 8 küsur milyar dünya nüfusuna böldüğünüzde, dünyadaki her bir........

© Veryansın TV


Get it on Google Play