menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yazışma gruplarındaki o sözler

355 6
12.09.2024

Günlerdir yazıyoruz.

1963’te Kara Harp Okulu komutanlarından Albay Talat Aydemir’in nasıl Harbiyelileri örgütleyerek darbeye kalkıştığını, hatta birincisinde başaramayıp ikinci kere teşebbüs ettiğinde de yakalanıp idam edildiğini, binlerce Harbiyelinin dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından ordudan atıldığını.

O darbeci Harbiyelilerin hepsi Mustafa Kemal’in askeri ve birer Atatürk sevdalısıydı. Darbe yaptıkları Başbakan ise Atatürk’ten sonraki ikinci adam olan İsmet İnönü idi.

Neden geçmişi hatırlatıyoruz?

30 Ağustos’ta 300 Kara Harp Okulu mezunu yeni teğmenin, mezuniyet töreninde resmi yeminlerini ettikten ve devlet erkanıtören alanından ayrıldıktan sonra, kılıç şaklatarak, 15 Temmuz’un ardından kaldırılan yemini KORSAN olarak okuyup nümayiş yapmaları nedeniyle.

Olayı sıradanlaştırarak “Canım ne olacak, teğmenler heyecanlanmış ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ demiş, suç mu?” benzeri sözlerle asıl meseleyi sulandıranların tezgâhına gelecek değiliz.

Asıl sorunun o teğmenlerin Atatürkçülüğü, kendilerini Mustafa Kemal’in askeri hissetmeleri değil, bu söylemler üzerinden bir müdahaleye gidecek kapının aralanması olduğunu defalarca anlattık.

Belli ki bu organize bir iş. Aldığım duyumlar ise hiç iç açıcı değil.

Öncelikle tek bir odak yok ortada.

Sol ideolojik formasyonlu gruplar, mezhepçiler, Zafer Parti ile bağlantılılar, Kemalistler vb.

Hepsinin tepesinde bir generalin olduğu söylentisi ise benim kulağıma kadar geldi. İddia o ki ara kademelerdekiler de kendi gruplarına vaziyet ediyorlar.

Ortak noktaları ise Cumhurbaşkanı........

© tv100


Get it on Google Play