Sürdürülebilirlik raporlaması, standartları ve işletme değeri
Şirketlerin toplum beklentilerine yanıt verebilmek ve sorumluluk almak için çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY: İngilizce ESG) konularına ilişkin etkilerini açıkladıkları entegre raporları ya da sürdürülebilirlik raporları birbiri ardına yayımlanmaya başlandı. Rapor örnekleri için BIST Sürdürülebilirlik Endeksi şirketlerine bakılabilir. Bir örnek olarak bkz. Arçelik (*)
Bu konuda Kamu Gözetimi Kurumu’nda Sürdürülebilirlik Standartları Dairesi Başkanlığı kurularak etkinliklere başlanmıştı. Bu daire tarafından çevirisi ve düzenlenmesi yapılan Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) 29.12.2023 günlü R.G.’de yayınlandı: “TSRS S1 Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler” ve “TSRS 2 İklimle İlgili Açıklamalar” .(**)
Uygulama konusunda yapılan açıklama ise şöyledir:
1) Zorunlu işletmeler: Aktif toplamı 500 Milyon Türk Lirası, Yıllık net satış hasılatı 1 Milyar Türk Lirası, Çalışan sayısı 250 kişi ölçütlerinden en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki raporlama döneminde aşan (kamu ve özel kâr amaçlı) işletmeler zorunlu uygulama kapsamına dâhildir.
2) Bankalar (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesinde yer alanlar hariç) herhangi bir eşik........
© Tele1
visit website