Tire, Ayhan Usta, Dere Kahve ve Çaybaşı Deresi
Tire, Ayhan Usta, Dere Kahve ve Çaybaşı Deresi
Naci YENGİN
Tireden genel görünüm
Antik Çağdan günümüze kadar önemli medeniyetlere tanık olan Tire, Güme Dağlarının yamaçlarında kurulan, Küçük Menderes Vadisinin verimli topraklarını suladığı yerdedir. Tire Hitit, Lidya, Pers, Bizans dönemlerinden sonra Türk hâkimiyetine geçmiştir. Aydınoğulları, Osmanlı ve Milli Mücadele sonrası Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinin şirin ilçesi tarihi ve kültürel özelliklerini yaşatmaya devam eden önemli şehirlerimizden birisidir.
Tire birçok tarihi ve kültürel dokusuyla Ege’ye özgü sakin bir Anadolu kasabası özelliklerini korumaya devam ediyor. Bu özelliği ile özellikle sakinlik, huzur arayan insanların Tire’yi tercih etmesine sebep oluyor.
Özellikle Antik dönem, Beylikler ve Osmanlı dönemi eserlerinin günümüze kadar yaşatılması sayesinde önemli kültür duraklarından birisidir.
Tire’de özellikle Belevi Anıt Mezarı, Yalınayak Hamamı, Yoğurtluoğlu Külliyesi, Necip Paşa Kütüphanesi, Ali Baba Tekkesi, Çöplen Han, Yalınayak Hamamı, Tahtakale Hamamı, Kutu Han, Bakır Han, Derekahve gibi yerleri görmek gerekir.
Tire’de yüzyıllardır devam eden ve Yörük-Türkmen kültürünün geleneklerinden birisi olan sabah kahvaltılarında Kuyu Kebabı ve çorbayı denemek denek.
Tire’yi anlatırken Ayhan Usta’yı anlatmadan geçemeyiz. Yaşayan kültür........
© tarihistan.org
visit website