Milli Şef Dönemi ve Demokrat Partinin Doğum Sancıları
Milli Şef Dönemi ve Demokrat Partinin Doğum Sancıları
Demokrasi tarihi seyri üzerine yazmış olduğumuz ilk iki yazıdan sonra bu haftaki yazımızda Demokrat Partinin kuruluş süreci üzerine bazı değerlendirmelerde bulunacağız.
Türkiye'nin bir yandan yeni devrimlerle rejimini güçlendirmek, bağımsızlığını devam ettirmek diğer yandan halkın refah ve mutluluğunu arttırmak amacıyla ekonomiye güçlendirme politikaları aynı anda devam etmiştir.
Atatürk ve arkadaşlarının uygulamaya koyduğu kalkınma modeli ve demokratik arayışlar çabaları 1945’e kadar devam etmiştir.
Özellikle Atatürk’ün ölümüyle başlayan ve "Milli Şef Dönemi" olarak isimlendirilen dönemde ülke, ekonomik ve siyasi olarak sıkıntılar yaşamıştır. Bunda 1939-1945 yılları arasında dünyayı kasıp kavuran İkinci Dünya Savaşı'nın etkisi başta gelen sebeplerdendir. İkinci Dünya Savaşı'nda birçok devlet gibi Türkiye ağır bir ekonomik bunalım yaşamış ve bu süreçte erkekler tekrar askere alınmış, ekonomi dibe vurmuştur. Bir yandan İngiltere’nin başını çektiği devletler öte yandan Almanya başta olmak üzere savaşan tarafların kıskacı altında kalınmış ve ağır koşullar altında 6 yıl gibi uzun sayılabilecek, ancak savaşa girmemek gibi önemli bir başarının da göz ardı edilmeyeceği sancılı, sıkıntılı bir süreçten geçilmiştir.
Türkiye İkinci Dünya Savaşı'na aktif olarak katılmasa da bu savaştan en çok etkilenen ülkelerden birisi olmuştur.
Birinci Dünya Savaşı sonunda başlatılan tarımsal kalkınma çabaları iki savaş arasında hızlı bir şekilde meyvelerini vermiştir. Ancak İkinci Dünya Savaşı kalkınma hamlelerini sekteye uğratan en önemli ekonomik sebep olarak........
© tarihistan.org
visit website