İflastan önce son çıkış: Sanayiciye “konkordato” eğitimi
Diğer
02 Eylül 2024
“Kırk yıldır sanayiciyim. 1979-80 krizi dahil, bugüne kadar yedi ekonomik kriz gördüm ama, bir Sanayi Odası’nın sanayicilere ‘Konkordato Başvuruları Üzerine Bilgi Notu” dağıttığını ilk kez görüyorum.”
Durum bu kadar ciddi.
Konkordato İtalyanca kökenli bir kavram.
Mali durumu bozulan firmaların borçlarını ödeyemez duruma düştüklerinde, borçlarını erteleme seçeceği, ilk adımda iflastan kurtulmanın ancak, kepenkleri indirme yolunun başlangıcı.
2018 yılında ilgili yasalarda yapılan değişiklikle “iflas erteleme” yürürlükten kaldırılıyor, yerini kapsamı genişletilmiş konkordato alıyor.
Konkordato hukuki bir süreç, Ticaret Mahkemesi tarafından onaylanması gerekiyor. Alacaklıların da erteleme planını kabul etmesi şart.
Kırk yıllık sanayicinin gözünden bakınca, şu anda yaşanan yedinci ekonomik kriz.
“1979-80, 1991, 1994, 1999, 2001, 2007 krizlerini gördüm ama, böyle bir krizi ilk kez görüyorum.”
İlk kez gördüğü bugünkü krizi diğerlerinden ayıran bir fark var.
“Önceki krizler finans sektöründe çıkıyor, şimdiki kriz ise, reel sektörde çıkıyor, onun için çok daha derin, propagandayla, allı ballı aldatmacalarla geçiştirilecek gibi değil.”
Sanayici tam bir darboğaz içinde. O darboğazı TOBB verileri de doğruluyor. Geçen yılın temmuz ayına göre, bu yılın temmuz ayında kapanan şirket sayısı yüzde 39.8 oranında artıyor.
Bu yılın ilk yedi ayında ise, kapanan şirket sayısı geçen yılın ilk yedi ayına göre, yüzde 28.3 artıyor. “Borçlarımı ödeyemiyorum” diyemeden, konkordatoya gitmeden, kepenk indirmek zorunda kalıyorlar.
Reel sektör buraya nasıl geliyor?..
“Faiz sebep, enflasyon sonuçtur, Nass varken sana bana ne oluyor” gibi, gerçekle ve bilimle zerre kadar ilgisi bulunmayan ekonomik sapma sonucu, Merkez Bankası faizleri emirle yüzde 8.5’a kadar düşürüyor.
Düşük faizi........
© T24
visit website