menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yayaların özgürlüğü ya da kaldırım babaları: Günlük hayattan örnekler (6)

9 0
07.01.2024

Diğer

T24 Haftalık Yazarı

07 Ocak 2024

Kaldırımlarda yaya alanını genişletmek amacıyla konmuş olsalar da bariyerlerden hepimiz rahatsız oluyoruz, değil mi? Özellikle küp taş ya da yarım küre gibi yere yakın model bariyerlerde yayaların dikkat etmediği ve takılıp düştüğü durumlar da var.

Ama durun, neden şikâyet ediyoruz?

Kaldırımda park etmiş arabaların arasından yolumuzu bulup yola çıkıp seyir halinde olan araçların çarpma riskiyle karşı karşıya kalsaydık daha mı iyi olurdu? Görme ya da yürüme engelli olanlar için durumun ne denli zor ve çoğu durumda neredeyse olanaksız olduğunu bir düşünsenize.

Her ne kadar bariyerler ya da kaldırım babaları görsel dağınıklığa yol açıp sokak mimarisinin karakterini bozsalar da onların öncelikle kaldırım alanını araçların erişiminden korumak için yapıldıklarını unutmamak gerek. Yani sonuçta babalar temel olarak arabaların yayalara ait alanlara park etmesini engellerler. Kurulum yerlerine bağlı olarak bariyerler, kavşaklarda, geçitlerde hareketli araçları yönlendirmek ve yayaları korumak için de kullanılabilir. Biz bu yazıda yalnızca kaldırım alanını araçların erişiminden koruyan bariyerlere odaklanacağız.

8 Ağustos 1969 sabahı John Lennon, Paul McCartney, George Harrison ve Ringo Star, kariyerlerinin en ünlü fotoğraf çekimlerinden biri için EMI Stüdyoları'nda bir araya geldi. Fotoğrafçı Iain Macmillan, Beatles'ın son kaydedilen albümü Abbey Road'da yer alan ünlü fotoğrafı çekti. Çekim Paul McCartney'nin fikriydi ve taslağını kendisi çizmişti.

McMillan, trafiği durduran bir polisin yardımıyla toplam 6 fotoğraf çekti. Albümde kullanılan fotoğraf 5 numaraydı. 1969'da arabaların kaldırımlara park etmesi suç değildi. Bu konuda herhangi bir yasal düzenleme yapılmamıştı. Beatles'ın albüm fotoğrafında da gördüğünüz gibi, beyaz böcek (Volkswagen) ve diğer bazı arabalar Abbey Sokağı'nın solunda kaldırıma park etmişti. Londra'da sürücülerin kaldırımlara park etmesinin suç kabul edilmesi bir 5 yıl daha alacaktı.

İsviçre'de Collonge-Bellerive'de yaşadığımız sokak küçük bir ara sokak, soldaki kaldırımda dar kalem babalar var.

Kaldırım babaları koruyucu bir kontrol önlemidir.

Muz kabuğu (tehlike) kaldırıma park edilmiş araçlardır.

Kaldırım babaları, arabaların kaldırımlara çıkmasını fiziksel olarak engelliyor. Kaldırım babalarının olmadığı durumlarda, kaldırımlara sorumsuzca park edilen araçlar, tüm yayaların, özellikle de görme ve yürüme engellilerin, yaşlıların ve bebek arabalı ailelerin özgürlüğünü kısıtlayacak ve hayati tehlike yaratacaktır. Asagidaki iki fotoğraf, İstanbul'dan, kırılmış kaldırım babalarını fırsat bilen sürücülerin kaldırımı yaya geçişine tümüyle kapatan park edişlerini gösteriyor.

Bariyerler yalnızca yayalara mı daha fazla özgürlük vererek yardımcı olur? Kaldırımların arabalardan zarar görmesini de engellemiyorlar mı? Kaldırımlar arabaların üzerlerine çıkabileceği şekilde tasarlanmamış olduğundan kaldırıma tırmanan araçlar zamanla kaldırımlarda, özellikle de kenar taşlarında hasara neden olur. Bu bakımdan kaldırım babaları hem yayalar için hem de kaldırım için olmak üzere iki farklı tehlikeli duruma yönelik koruyucu bir kontrol önlemi olarak karşımıza çıkar.

Bizim sokaktaki kalem direkler arabaların kaldırıma park etmesine izin vermiyor, çünkü aralarındaki mesafe küçük bir aracın geçmesine bile izin verecek yeterli genişlikte değil. Bununla birlikte Cenevre'de bariyerler arasında bulunması gereken mesafeye ilişkin herhangi bir düzenleme de yok.

Tabii burada göremediğimiz bir kontrol önlemi daha var. Kaldırıma park etmek İsviçre Federal Yasası uyarınca bir suçtur (Madde 43, paragraf 1 ve 2, CRL/741.031 Cezalara ilişkin 4 Mart........

© T24


Get it on Google Play