menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Yapboz tahtasında son hamle: “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Taslağı”

23 3
07.06.2024

Diğer

07 Haziran 2024

Millî Eğitim Bakanlığı yine yeniden, bir kez daha eğitimde reform yapıyor. Böyle dememin nedeni şu. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldiğinden beri 8 farklı bakan toplam 17 kez eğitim sistemini değiştirmiştir. Her bakan, kendi dönemlerindeki eğitim reformunun eğitimdeki tüm sorunları çözeceğini iddia etti. Hiçbiri çözemedi.

Altı yıl kadar görevde kalan Hüseyin Çelik (2003-2009) hariç olmak üzere iki veya üç yılda bir millî eğitim bakanı değiştirildi. (2002-2003: Erkan Mumcu, 2009-2011: Nimet Çubukçu, 2011-2013: Ömer Dinçer, 2013-2016: Nabi Avcı, 2016-2018: İsmet Yılmaz, 2018-2021: Ziya Selçuk, 2021-2023: Mahmut Özer)

Yani anılan istisna hariç olmak üzere öğrenciler, ilk/orta veya lise eğitimini, başladığı millî eğitim bakanıyla tamamlamadı.

Sık yapılan “reform”lar eğitimi yapboz tahtasına çevirdi.

Şimdi aynı iddiaları bir kez daha duyuyoruz. Muvazzaf Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yaklaşık çeyrek asırdır ileri sürülen iddiayı tekrarlıyor: “Bu defa sorunları çözüyoruz.”

Hatta iddiada vites yükseltiyor, önümüzdeki yüzyıla damga vurmayı hedefliyor.

Fakat yeni “reform”, daha baştan ölü doğmuş görünüyor.

“Usul, esası belirler” derler. Perşembenin geleceği çarşambadan belli.

Bakanlık hazırladığı metin, tüm katılımcılık iddialarına rağmen dostlar alışverişte görsün mantığıyla yürürlük kazanıyor.

Bakanlık bu sürece 10 yıldır hazırlandıklarını söylüyor ama bundan kendileri dışında kimsenin haberi yok. Zaten on yıl önce bugünlerde görevde olan Ömer Dinçer’den sonra dört bakan eskitildiği ve her birinin kendince bir reform yürürlüğe soktuğu hesaba katıldığında bu iddianın doğruluğu hayli kuşkulu.

Öte yandan, söz konusu reform için kamuoyuna sundukları metin, toplamda 3 bin sayfa civarında. Buna karşılık görüş bildirme için eğitim bileşenlerine görüş bildirmek için verilen süre sadece bir hafta.

Gerçek bir ihtiyaç analizi yapılıp yapılmadığı kuşkulu olduğu gibi, pilot uygulama vb. süreçler konusunda da sayısız belirsizlik mevcut.

Dolayısıyla reformun katılımcılıktan uzak olduğu açık. Yöntem daha çok bir dayatma kabilinden. Dayatmacı usul, tabii ki esasa da kaim.

Ben eğitim bilimci değilim. Bu........

© T24


Get it on Google Play