Hekim ileriyi görmek zorundadır
Diğer
T24 Haftalık Yazarı
14 Ocak 2024
Hekimlerin geliştirmeleri gereken yeteneklerden biri de ileriyi görebilmektir. Sigara bağımlısı hastasına akciğer kanseri olma riskinden söz ettiğinde yirmi otuz yıl sonra olacaklardan dem vurmaktadır. Sigarasından bir nefes çektikten sonra "Bak bir şey olmuyor. Aldığım haz da yanıma kâr" diyen hastayı ikna etmek hekimin zor görevlerinden biridir.
İştahla baklava dilimini ağzına atan diyabet hastasına ilaçlarını düzenli kullanıp gerekli önlemleri almazsa görme yetisini kaybedebileceğinden, böbreklerinin çalışmaz hale gelip diyalize bağımlı kalabileceğinden söz ettiğinde yıllar sonrasında olacakları anlatmaktadır.
Hekimler bu çaba içindeyken hastalardan sık sık kırk yıl sigara içtiği halde halen sapasağlam olan büyük amca hikâyeleri, diyetine hiç aldırmayan hala, dayı, komşu referansları gelir. Hastalara herkeste bu sorunların olmayabileceğini ama istatistiksel olarak olma riskinin önemli derecede arttığını anlatabilmek de kolay değildir.
Bu istatistik işi zaten sorunludur. Yaptığım kanser cerrahisi sonrası hasta yakınları "Ne kadar yaşar doktor bey?" sorusunu birçok kez sormuşlardır. Bunun kişinin hastalığının evresine, alacağı ek tedavinin başarısına, kişinin kendi bağışıklık sistemine ve onlarca faktöre bağlı olduğunu anlatmak zor. Çok zorladıklarında bazı istatistiklerin olduğunu ama her hastanın ayrı bir birey olduğunu söylemek sorunu çözmüyor.
Bu istatistikler genelde beş yıllık rakamlar verir. Hastalarıma bu evredeki hastaların beş yıl yaşama oranı yüzde 60 gibi bilgiler vermişimdir ama bu sözlerden zannederim akıllarda sadece beş yıl kalıyor. Oldukça sık "Doktor bey........
© T24
visit website