TÜSİAD yönetimi; kayyımdan AYM kararlarına uyulmamasına, "Maarif modeline" eleştirdi, Şimşek "İdeolojik saplantısı olmayan eleştirilere açığız" dedi
Diğer
11 Temmuz 2024
TÜSİAD'ın Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısı. Uzun süredir ilk kez bu kadar kalabalık görüyorum. Bu arada Güler Sabancı'dan Bülent Eczacıbaşı'na, Muharrem Yılmaz'dan Arzuhan Doğan Yalçındağ'a isimler de izleyenler arasında. Derneğin konuğu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek. Programda konuşmasını 13.40'da yapacağı belirtiliyor. 13.00'ten itibaren TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'ı dinleyecek mi yoksa konuşmasına yakın mı salona girecek? Şimşek ilk andan itibaren salonda. İktidar mensuplarının başkasını dinlemeden çok konuşup gitme alışkanlığı olduğu için bu tavır önemli diye düşünüyorum. Sonra her geçen gün çıtanın ne kadar aşağı düştüğü aklıma geliyor.
TÜSİAD'ın hem YİK Başkanı hem başkanı başta hukuk, adalet konusu son "maarif modeli"; iktidarı sert cümlelerle eleştiriyor. Örnek vereyim.
Önce Ömer Aras:
"- Nitelikli emeğin öneminin son derece arttığı günümüzde pek çok ülke nitelikli göç programları oluşturarak yetenekli bireyleri kendine çekmeye çalışıyor. Türkiye ise yetiştirdiği nitelikli gençleri başka ülkelere kaptırıyor.
- Bundan 25 yıl önce yayımlamış olduğumuz bir raporda dikkat çekmiş olduğumuz demografik fırsat penceresi hızla kapanıyor. 1980'de 19 olan medyan yaş, bugün 34'e yükseldi. Çalışma çağındaki nüfus oranının ise 2030'dan sonra düşüşe geçmesi bekleniyor.
- Dünyada göçmen sayısı hızla artıyor. 2020 sonunda dünya nüfusunun yüzde 3,6'sı göçmen statüsünde (281 milyon). Nitelikli emeğin öneminin son derece arttığı günümüzde pek çok ülke nitelikli göç programları oluşturarak yetenekli bireyleri kendine çekmeye çalışıyor. Türkiye ise yetiştirdiği nitelikli gençleri başka ülkelere kaptırıyor.
- Nitelikli emek sadece iyi ücret istemiyor, aynı zamanda şeffaflık, hukukun üstünlüğü ve demokrasiyle çevrelenen iyi bir yaşam istiyor. Bunu sağlayan ülkelere göç ediyor.
- 2022 yılında 140 bin vatandaşımız yurt dışına göç etti. Artış oranı bir önceki yıla göre yüzde 35. Büyük çoğunluğu da gençler.
- Demografik fırsat penceresi sorununu Avrupa'nın göçmen deposu olarak çözemeyiz. Dünyada en çok göç alan iki ülkeden biriyiz. Beyin göçünü tersine çevirmeli ve göçmen politikamızı lehimize geliştirmeliyiz.
- WJP (World Justice Project) Hukukun Üstünlüğü Endeksi'ne göre Türkiye'nin dünyadaki yeri geriliyor. Bu gerileme rekabet gücümüzü zedeliyor.
TÜSİAD olarak hep söylediğimiz bir şey var: güçlü ve dayanıklı kurumlar inşa etmeli, kurumların bağımsızlığını güçlendirmeliyiz. Bunun için de öncelikle güvenilir bir hukuk devleti gerekiyor. Hukuk devletinde, kurallılık ve belirlilik egemendir.
- Hukukun üstünlüğü siyasal, toplumsal ve ekonomik yaşamın her alanında öngörülebilirlik sağlar. Öngörülebilirliğin olmadığı, keyfi uygulamalara karşı etkili mekanizmaların işlemediği bir yerde anayasada ve yeminlerde yer alsa dahi, hukukun üstünlüğü kâğıt üzerinde kalır.
- Hukukun üstünlüğü, yasama, yürütme ve yargı erklerinin sahip oldukları........
© T24
visit website