menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kürtler kimliklerinden vazgeçmeden ‘Türkiyeliliği’ destekliyor, Demirtaş simge sivil lider

28 0
10.05.2024

Diğer

10 Mayıs 2024

Rawest Araştırma’nın “Kürt Meselesi-Kürt Siyaseti ve Demirtaş” araştırmasının sunuma gidiyorum. Birkaç dakika gecikiyorum. Uzun masanın etrafında 50’ye yakın gazeteci, sivil toplum temsilcisi, yazar var. Yer bulamayıp arkadaki bir koltuğa oturuyorum. Bir süre sonra o koltuklar da doluyor. İlgi büyük. Kürt nüfusunu temsil eden 1406 kişiyle görüşülmüş. Yine Kürt Çalışmaları Merkezi’nin 1492 kişi ile yaptığı yüz yüze görüşmelerinin verilerinden yararlanılmış. Rawest Araştırma’nın Direktörü Roj Girasun anlatıyor. Önemli ve detaylı araştırmadan dikkatimi çekenleri başlıklarla aktarayım.

-Önce Kürt sorunu.

Katılımcıların yarısından fazlası (yüzde 58.2) Kürt sorunu olduğunu düşünüyor.

Sorunun tarifinde “Devletin Kürtlere ayrımcılık yapması (yüzde 49.6) ve Kürt kimliğinin tanınmaması” (yüzde 51.6) ile öne çıkıyor.

-Kürtlerin öne çıkan talepleri sırasıyla; eşitlik, adalet, ana dilde eğitim, özgürlük…

“Eğitim iki dilli olmalı” diyenler yüzde 44.1… “Sadece ana dil (Zazaki-Kurmanci)” olmalı diyen yüzde 9.7.

Kürtlerin üçte ikisi Kürt kimliğini kuvvetli bir şekilde savunuyor.

-Siyasete ilgi, Batı’da bölgeye göre daha yüksek.

Partilere yakınlıkta kendi partisinden sonra ikinci sırada artık CHP var; (1 ile 10 arasında) HDP/DEM 5.96, CHP 3.80, AKP 3.16, TİP 2.67, Yeniden Refah 2.37

-Batıda CHP, AK Parti’den daha yakın görülüyor. Bölgede ise durum tersi. Gençler genel olarak tüm partilere daha fazla mesafeli. HDP/DEM’e yakınlık eğitim düzeyi arttıkça azalıyor.

-Liderlerin itibarı konusunda açık ara farkla Selahattin Demirtaş birinci sırada. Onu Ekrem İmamoğlu izliyor. Burada da bölgedeki ve Batı’daki durumda tercih farklılıkları var.

Demirtaş kimliklerin savunucusu olarak görülüyor. Onun için öne çıkan başlıklar Kürtlerin ilk sivil lideri, Kürtleri birleştiriyor, Türkleri uzaklaştırmıyor. Birlikte yaşama fikrinin ve çözüm olabilir hissiyatının güçlü temsilcisi.

-Bu noktada Kürtlerin “Türkiyelileşme vurgusunun her geçen gün arttığını” tespit etmek gerekiyor. Önce Türkiyelileşmeden hangi partiye oy veren Kürt seçmen ne düşünüyor onu verilerden aktaralım:

HDP’lilerin Türkiyelileşme denilince arzu ettiği/aklına ilk gelen, Kürt siyasetinin farklı mahallelere açılma ve alanını genişleterek Kürt siyasetinin gücünü tahkim etmek. AKP’lilerin Türkiyelileşme beklentisinde sivillesşme öne çıkıyor. CHP’ye oy veren........

© T24


Get it on Google Play