Anımsanan hatıralar ve siyasi belleğin tahkimatı
Diğer
29 Mart 2024
Cumhuriyet tarihinde, benzeri olmayan bir toplumsal alt-üst oluşu, 1978 – 80 yıllarını yaşamış olan herkes iyi bilir.
Hatırlanması bile acı ve hüzün veren o iki yıl, yaşayanların, tanık olanların hafızalarından silmek için özel çaba sarf ettikleri; geçen 46 yıla rağmen henüz tam anlamıyla aydınlatılamayan olayların cereyan ettiği, ezici çoğunluğu devrimci yüzlerce genç insanın öldürüldüğü kurşun yıllardı.
Toplum, yaşanan kargaşa ortamının son bulması için, ne olacaksa olsun, psikozuna girdirilmişti. Akabinde de 12 Eylül Askeri Darbesi yapıldı. 13 Eylülde birden son bulan terör sonrası oluşan sükûnet ortamı genel bir ferahlık hissiyatının egemen olmasını sağlamış, bu halet-i ruhiye cunta yönetimine ve uygulamalarına yüzde 95 oranında bir destek olarak tecelli etmişti.
Bahçelievler vakası, Türkiye tarihindeki en korkunç katliamdır. 8 Ekim 1978 günü Ankara'nın Bahçelievler mahallesinde Türkiye İşçi Partisi üyesi Latif Can, Efraim Ezgin, Hürcan Gürses, Osman Nuri Uzunlar, Serdar Alten, Faruk Ersan ve Salih Gevence isimli gençler öldürülmüştür.
19 Aralık – 26 Aralık 1978'de, yedi günde gerçekleşen Maraş Katliamı'nda çoğunluğu Alevi bebek, yaşlı, kadın 120 kişi vahşi yöntemler kullanılarak öldürüldü, binin üzerinde insan yaralandı, 552 ev yakılarak tahrip edildi, 289 işyeri yağmalandı.
Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi'nin 1 Şubat 1979'da suikastçı Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldüğü saldırıdır.
28 Mayıs 1980 günü başlayan Çorum Katliamı 10 Temmuz 1980'e kadar devam etti. Saldırılarda 57 Alevi yurttaş yaşamını yitirirken 300'e yakın yurttaş da yaralandı. 300'e yakın ev ve işyeri ise tahrip edildi.
DİSK Genel Başkan'ı Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980'de İstanbul'daki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu vurularak öldürüldü.
Ülkenin etnik........
© T24
visit website