Türkiye dünyanın en çok çocuk kaçırılan ülkesi mi?
Diğer
T24 Haftalık Yazarı
04 Şubat 2024
Bugünün dünyası çocuklar için yarım asır öncesine göre daha mı tehlikeli? Çocuklara yönelik olaylar mı arttı, yoksa bilgi çağının kontrolsüz haber yağmuru bizi, tehlikenin her köşede pusu kurduğuna mı inandırıyor.
Yetişkinler eski güzel günlerin ne kadar güvenli olduğunu anlatmayı severler.
Oysa objektif ölçümlere göre dünya çocuklara göre geçmişten çok daha güvenli.
Ama sayısız ebeveyn bunun tersine inanıyor.
Çocukken etrafınızdaki tehlikelerin bilincinde değildiniz; bir ebeveyn olarak bunların kesinlikle farkındasınız. Anne babanıza 1980'lerde dünyanın ne kadar riskli olduğunu düşündüklerini hiç sordunuz mu?
Kısacası kendi çocukluğumuz nasıl geçmiş olursa olsun, dünyanın eskiye göre daha tehlikeli olduğu düşüncesinin gerçekte hiçbir temeli yok. Bu sadece 50 yıl boyunca tartışmasız bir şekilde aktarılan geleneksel bilgelik.
Bazı ülkeler bu kaygının yersiz olduğu gösteren verilere sahip.
Child Trends tarafından sunulan verilere göre; ABD'de 3 yaşa kadar ölüm kategorisinde oranlar, 1990'dan bu yana neredeyse yarı yarıya düştü. 5-14 yaş aralığındaki çocuklar için erken ölüm olasılığı yüzde 0,01'dir.
1935'te 1 ila 4 yaş arasındaki her 100.000 çocuk için yaklaşık 450 ölüm kaydediliyordu. Bugün bu yaş grubundaki her 100 bin çocuk için 30'dan az ölüm yaşanıyor; bu da on kattan fazla bir azalma. Aşılar çocuk sağlığında mucizeler yarattı.
Yaşları 14-17 arasında ki gençlerde cinayet oranı 1993'te 100 binde 12 iken, 2008'de 5,1'e düştü; bu da rekora yakın bir düşüş.
Suç eğilimlerini aşağı çeken pek çok faktör var; daha iyi güvenlik standartları, kriminolojideki buluşlar ve sağlıkta erken müdahale ve modern tıp teknolojisi, şiddet içeren suç oranlarının azalması gibi.
Çocuk güvenliği üstüne çalışan ABD'li Profesör Bryan Caplan; sansasyonel habercilerin, yaydıkları karanlığın doğru olmadığını gösteren, istatistiksel olarak son derece güvenli bilgiler sağlayan bilim insanlarına acımasızca saldırmalarından şikâyetçi.
Bizde de bugünlerde, çocuk kaçırmaları suçuna ilişkin komplo teorileri sosyal medyanın hızlı bilgi kirliliğiyle bizi endişelendiriyor.
Bu kaygının yayılmasının başlangıcı, Türkiye'nin, UNODC (United Nations Office........
© T24
visit website