Yerli ve milli cumhurbaşkanı (2)
Diğer
15 Aralık 2023
Geçen haftadan devam...
Bu yazı ile en başına kadar gidelim, sonra günümüze gelelim istiyorum.
Bugün yeni bir asırda ve tamamen farklı bir dünyada yaşayan Türkiye, başta büyük Atatürk, kurucularının planladığı gibi gelişmedi.
Oysa, bu millet ülkeyi 1923-1938 arası Atatürk döneminde dünyada rastlanmamış bir sürat ile büyütmüş, batmış bir imparatorluktan sadece borç tevarüs etmiş, imparatorluğun en geri, bakımsız ve eğitimsiz ama en güzel coğrafyasında yaşayan halktan sözü dinlenir, ciddiye alınır bir dünya devleti çıkartmıştır.
Bütün bu şaşırtıcı gelişmeler dış dünyadan herhangi bir borç veya yardım olmaksızın alındı. Yegâne ithal edilen "bilgi" idi.
Birinci yazımda TOGG'un detayını anlattım. Son yıllarda, özellikle son 20 yıl (AKP iktidarı) sonunda ülke olarak dibe vurduk. Benim neslimin çoğunun gözü de TOGG'a yerli dendiği için açık gitti, daha da gidecek.
1938-1945 arası tek parti ve Milli Şef dönemi ikinci harbe denk geldi. Ülkenin "siyasi anlayışlarını" değiştirdi ve Demokrat Parti'yi yarattı. Bu dönemde alınan kararların temelinde ABD politikaları vardır. İkinci harp sonrası Avrupa ülkelerine verilen ABD yardımını ifade eden "Marshall Planı"nın ilk parasal yardımı CHP tarafından alınmıştı.
Türkiye (CHP), Boğazlar, Kars ve Ardahan üzerindeki SSCB (Rusya) tarafından uygulanan baskıya karşı koyabilmek için ABD'nin İngiltere'den devraldığı "Avrupa temelli hür dünya liderliğini" ister istemez, pazarlıksız kabul etmiştir. Marshall yardımına hak kazanmış, ancak bunun karşılığında da (muhtemelen, tam bilemiyorum ancak incelenmeli) mesela Batı tarafından bir nevi Kolhoz'a (SSCB'de komünist tarım sistemi) benzetilen Köy Enstitüleri'ni kapatmıştır.
Öte yandan, iç siyasetteki temel değişikliği anlamak için 7 Haziran 1945'te, o dönemin önemli CHP milletvekilleri, Celâl Bayar, Refik Koraltan, Adnan Menderes ve Fuat Köprülü'nün meclis grubunda açık olarak görüşülmek üzere verdiği önergedir.
Dört kişi verdiği için Dörtlü Takrir denilen bu itirazın sebeplerini dikkat ile incelemekte fayda vardır.
Daha çok demokrasi isteği olarak gösterilen bu itirazın esas sebebi; Meclis'te "çiftçiyi topraklandırma kanunu"nun (toprak reformu) görüşülme isteği olmuştur.
Toprak sahibi partililer tabii olarak karşı çıktılar. Bunlar arasında büyük arazi sahibi Adnan Menderes ve Fuat Köprülü CHP'den çıkarıldı. Daha sonra Celal Bayar ve Refik Koraltan da aynı fikirde oldukları için istifa ettiler ve aynı yıl Demokrat Parti'yi kurdular.
Bu parti Atatürk tarafından uygulanmaya başlanan........
© T24
visit website