Sınavıma dokunma
Diğer
31 Ağustos 2024
Dışişleri Bakanlığı, 8 Ağustos'ta yayınladığı duyuruyla 200 yeni aday meslek memuru almak için 28 Eylül'de sınav yapılacağını ilan etti. Bu yıl daha önce de 50 yeni diplomat Bakanlık'ta göreve başlamıştı. Bu kere İlan edilen 200 kişilik kadronun tamamı kullanılacak olursa, bir yılda 250 yeni meslek memuru alınarak Dışişleri'nde bir ilke imza atılacak.
Diplomatik temsilcilik sayısındaki artışa bağlı olarak her yıl daha fazla personele ihtiyaç duyulması doğaldır. İşte hatalar zinciri tam da bu noktada, olur olmaz yerlerde plansız programsız büyükelçilikler açılmasıyla başladı. Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı döneminde her konuşmasında diplomatik temsilcilik sayısı bakımından Türkiye'nin hedefinin ilk beşe girmek olduğunu söylerdi. 2023 hedeflerinin hiçbiri tutturulamadı, ama her ne hikmetse geçen yıl Çin ve ABD'nin ardından üçüncü sıraya yerleşmişiz. Peki büyükelçiliklerimizin sayısı artınca Türkiye diplomaside daha etkili bir konuma mı geldi? Bize sormadan kuşun bile uçmadığı iddia edilen Orta Doğu'da, Türkiye'nin artık esamesi okunmuyor. Gazze savaşını sona erdirmek için Katar, Mısır, Suudi Arabistan hatta binlerce km uzaklıktaki Çin devrede. Türkiye ise Somali ile Etopya'nın arasını bulmaya çalışmakla avunuyor.
2008 yılında bir avuç işin ehli diplomatın özverili çalışmasıyla 152 gibi rekor oyla kazandığımız BM Güvenlik Konseyi seçimlerinde Türkiye 6 yıl sonra yeniden aday olduğunda, bu kere 61 oy alarak İspanya ve Yeni Zelanda'ya karşı seçimleri kaybetti. Son yıllarda da uluslararası kuruluşlarda ciddi bir seçim kazanamadı.
Afrika ülkeleriyle ikili ticaret hacimlerinde sağlanan artışlar oransal olarak büyük görünse de, rakamlar itibariyle anlamlı bir seviyede değil. Demek ki diplomasi ağını genişletmek o kadar da işe yaramamış.
Görevde 15 ayını tamamlayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, "sürekli reform ve kesintisiz değişim" söylemi çerçevesinde, anlaşılan reform sırası bu kere bugüne kadar herkesin gıptayla baktığı Dışişleri giriş sınavlarına gelmiş. 1 Mart 2024 tarihli resmi gazetede yayımlanan yeni sınav yönetmeliğinde sessiz sedasız çok tartışılacak bir dizi değişiklikler gerçekleştirilmiş. 28 Eylül'de yapılacak meslek memurluğu sınavında ilk kez uygulanacak yeni sınav yönetmeliği uyarınca adaylar bundan böyle yazılı sınavlarda yabancı dilden Türkçeye çeviri yapmayacaklar.
Daha da vahimi yazılı sınavlarda ortalama 70'i tutturmak kaydıyla, geçer not 60'a düşürülmüş.
Eskiden İngilizce dışında bir yabancı dilden sınava girenler, ayrıca Bakanlık tarafından yapılan İngilizce sınavlarına tabii tutulurlardı. Şimdi bu zorunluluk da kaldırılıyor. Sadece Ermenice bilen birinin Bakanlığa diplomat olarak girmesi mümkün hale geliyor. Bugün İngilizce bilmeyen bir diplomatın tek bir başka yabancı dille görev yapması mümkün değildir. Öte yandan Çince bilmek, İlla Çin uzmanı olmak anlamanı da gelmez, bu ülke hakkında yabancı dildeki neşriyatı takip etmek şarttır.
Son yapılan değişikliklerle "yabancı dilde kompozisyon" ve "Türkçeden yabancı dile çeviri" sınavlarında her ikisinden de 61 not alan bir aday, Türkçe kompozisyondan 87 aldıysa yazılı sınavları başarıyla geçmiş sayılarak sözlü sınavlara girmeye hak kazanacak. Sınav geçme notunun 70'den 60'a indirilmesi son derece yanlış bir karar. "Biz Bakanlığa alalım, nasıl olsa zamanla lisanını geliştirir"........
© T24
visit website