AGİT derde derman olur mu?
Diğer
29 Haziran 2024
Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vuçic, son birkaç aydır çeşitli vesilelerle yaptığı konuşmalarda, Rusya ile Ukrayna arasındaki durumun gün be gün kötüye gittiğini, kimsenin barıştan söz etmediğini, bu gidişle üç dört ay içerisinde dünyayı büyük bir felaketin beklediğini söyleyip duruyor.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, devlet radyosuna verdiği bir demeçte NATO’nun Ukrayna’ya silah tedarikinin koordinasyonu için öngörüldüğü üzere, Polonya, Romanya ve Slovakya’da üç büyük üs kurulursa savaş çıkacağını belirtiyor.
Ukrayna’nın Batı’nın uzun menzilli silahlarıyla Rusya’nın resmen tanınan topraklarını hedef alması üzerine Moskova, taktik nükleer silahlarla tatbikat gerçekleştirdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İngiltere mahreçli “Daily Telegraph” gazetesinde yayınlanan mülakatında, güçlü caydırıcılık yeteneğini dış dünyaya göstermesi gereken ittifakın, nükleer varlıklarını depolardan çıkarıp kullanıma hazır hale getirilmesi için müttefiklerle görüşmeler yürüttüğünü dile getirdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan hafta içerisinde bir televizyon kanalındaki mülakatında dış politika gündemini değerlendirirken, dünyanın 3.Dünya Savaşı riskini ciddiye alması gerektiğini, Türkiye’nin ciddiye aldığını söyledi.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün(SIPRİ) 2023 yılı raporuna göre ülkelerin savunma harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 6.8 oranında artmış.
İngiltere’de muhafazakarlar seçimleri kazandığı takdirde, Başbakan Rishi Sunak zorunlu askerliği geri getirmeyi vadediyor.
Cumhurbaşkanı Vuçic’in işaret ettiği üçüncü dünya savaşının çıkıp çıkmayacağını bilmek mümkün değil. Ama kimsenin barıştan söz etmediği kesin. Rusya Federasyonu ile diyalog tamamen kesilmiş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Orban haricinde Batı’dan Putin ile görüşen yok. Böyle bir diyalogsuzluk ortamında Rusya Federasyonu ile nasıl angajmana girilir diye düşünüldüğünde ilk akla gelen Örgüt, ”Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı” (AGİT).
1975 yılında Helsinki Nihai Senedi'nin imzalanmasıyla bir konferans süreci olarak başlayan, 1994 Budapeşte Zirvesiyle de teşkilat haline dönüşen AGİT’in kuruluş amaçlarından birisi, üyelerinin güvenlik endişelerini dile getirebilecekleri diyalog forumu işlevi görmek. Maalesef 1990’lı yıllardan itibaren Avrupa Birliği’nin ortak güvenlik ve dış politika sevdasıyla tek bir beyan ile yetinmesi AGİT’in bu işlevine büyük bir darbe vurdu. Rusya’nın Helsinki Şartı'nın temel ilkelerinden toprak bütünlüğüne saygıyı çiğneyerek başka ülkeleri işgal etmesi, AGİT’in gündeminde yer alan ve çoğuna Rusya’nın taraf olduğu bölgesel sorunların çözümlenmesinde gösterdiği beceriksizlik, AGİT’deki diyaloğun tamamen kopmasına yol açtı. Son 10-15 senedir Bakanlar Konseyi toplantılarından sonra ortak bir bildiri dahi yayınlayamayan teşkilat, bütünüyle işlevsiz bir hale geldi. Rusya, AGİT çerçevesinde müzakere edilen ve Avrupa güvenliğinin temel taşı olarak nitelendirilen, ”Avrupa’da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması"ndan (AKKA) çekildi, Müttefikler de bu yıl içerisinde AKKA’nın uygulanmasını askıya aldılar.
AGİT diğer uluslararası örgütler gibi kurucu bir anlaşmaya dayanmıyor. Yol gösterici bir iç tüzüğü ve güçlü........
© T24
visit website