50. yıl dönemecindeki Kıbrıs
Diğer
20 Temmuz 2024
Bugün Kıbrıs Barış Harekatının 50.yıldönümü. 20 Temmuz 1974 sabahı radyolarını açanlar, 49 yaşındaki Türkiye’nin en genç başbakanı Bülent Ecevit’in şu sözleri ile uyandı:
“Türkiye’nin Kıbrıs’ta barış, özgürlük ve kardeşlik için giriştiği harekat, bu sabahın erken saatlerinde başlamıştır. Türk Silahlı kuvvetleri ateş açılmadıkça ateş etmeyeceklerdir. Biz aslında savaş için değil barış için, yalnızca Türklere değil, Rumlara da barış getirmek için Ada’ya gidiyoruz. Türk Silahlı kuvvetlerinin zaferi haklılığın zaferi olacaktır, barışın zaferi olacaktır, özgürlüğün ve kardeşliğin zaferi olacaktır.”
Bir savaş, ancak bu kadar barışçıl bir söylem ve diplomatik bir dille Dünya’ya duyurulabilirdi. Konuşma metni, eminim Ecevit’in kendi kaleminden çıkmış olmalı. Maalesef aradan geçen 50 yılda Türkiye, barıştan yana olduğunu uluslararası topluma anlatmakta başarılı olamadı. Kıbrıs’la ilgili Birleşmiş Milletler kararları hep aleyhte çıktı. Türkiye İşgalcilikle suçlandı.
Devletlerin tarihlerinde 50’inci, 75’inci ve 100’üncü yılların ayrı birer anlamları vardır. Özel törenlerle kutlanmaları doğaldır. Ne yazık ki Anavatan’da, ne Sakarya Meydan Savaşı’nın, ne 30 Ağustos zaferinin, ne de Cumhuriyetimizin 100’üncü yılları layığı veçhile kutlanabildi. Bu kere Kıbrıs Barış Harekatının 50.yıl kutlamaları için iktidar ve muhalefet adeta yarış içerisinde . Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra, ana muhalefet lideri Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ,Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, aklınıza kim gelirse kutlamalara katılmak üzere bugün KKTC’deler. Sanırım sebep milli davaya sahip çıkmaktan çok, havada esmeye başlayan seçim rüzgarları ve milliyetçi oylar.
Türk Silahlı kuvvetleri tüm unsurlarıyla görkemli bir gövde gösterisi yapmaya hazırlanıyor. Mehteran bölüğünden milli gururumuz Bayraktar’a kadar neyimiz varsa hepsi orada.
Cumhuriyetin 100.yılında akılda kalan bir etkinlik düzenlemeyen CHP’nin Genel Başkanı Özgür Özel, bir süre önce 20 Temmuz’da 174 Kıbrıs Gazisini adaya götüreceklerini açıklamıştı. İktidar geri kalır mı? Aile ve Sosyal Yardım Bakanlığı da 70 Kıbrıs Gazisini götürmek için ayrı bir organizasyon yaptı. Kutuplaşma iliklerimize kadar işlemiş. Bir tek “Senin gazin mi daha kahraman, benim gazim mi?“ diye yarıştırmadıkları kalmıştı. Bir de normalleşmeden bahsediyoruz.
Bu ortamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı konuşma, gerek Kıbrıs sorununun, gerek Türk-Yunan ilişkilerinin geleceği açısından önemli. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de Birleşmiş Milletler parametrelerini bir kenara bırakıp iki devletli çözüm diyecek mi? O da ayrı bir merak konusu.
Türkiye 15 Temmuz’da FETÖ darbe teşebbüsünde yitirdiği şehitlerini anarken, Güney Kıbrıs'ta da aynı gün 15 Temmuz Nikos Sampson darbesine direnerek hayatlarını kaybedenler için anma törenleri düzenlendi. Yoksa FETÖ’cüler 15 Temmuz tarihini EOKA’cılardan mı esinlenerek tercih ettiler? 15 Temmuz günü adayı ziyaret eden Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias Türkiye’ye yönelik sözleriyle bombanın pimini çekmiş oldu. Milli Savunma Bakanlığı Dendias’a daha da sert bir cevap verdi.
Bugün KKTC’de barış harekatının 50.yılı kutlanırken güneyde de her yıl olduğu gibi 20 Temmuz yine törenlerle, ayinlerle anılacak. Kiliselerde mumlar........
© T24
visit website