Şiir girmeyen eve kim girer, niçin şiir ezberlemeliyiz?
Diğer
Konuk Yazar
06 Ağustos 2024
Ama aslında hayatımızda şiir yok. En azından eskisi olduğu kadar yok.
Bu eksikliği nasıl değerlendirmeliyiz?
Bakın dijital medyanın yüz aklarından Aposto'da 17 Aralık 2023'te bu konuda neler yazmışım:
"Şiirin hayatımızdan uçup gitmesi en büyük kayıplarımızdan birisidir. Bir yoksullaşma, yavanlaşma, bozarma işaretidir. Odadaki lavanta kokusu azalırken bayat havanın yerleşmesidir. O havanın içinde doğup büyümemiş olanlar ne dediğimi anlayamazlar.
Zaten en ağır kayıplarımız, kaybettiğimizi bilmediklerimizdir. Kazancakis'e sorun: Ege'nin maviliğine yelken açmamış olanlar neleri kaçırdıklarının farkında olabilirler mi?
Şiirin gündelik hayattan uçup gitmesi yalnızca bize özgü değil. Batı ülkelerinin çoğunda da durum böyle. Büyük şairler yetiştirmiş Avrupalılar artık ezberden şiir okumuyorlar. Hatta hiç şiir okumuyorlar.
Ve bu yüzden daha da tatsızlar.
Ama böyle olmayan ülkeler de var. Bunların çoğu doğumuzda konuşlanmışlar. Bazı yerlerde şiir hâlâ hayatın harcında, mısralar sabah yelinde uçuşuyor…
Üç-beş yıl kadar önce İran gezimiz için Şiraz'a uçarken yakınımda oturan kadın yolcuya sordum:
"Hafız'ı hâlâ okuyor musunuz?"
Malum Şiraz, 800 yıl önce yaşamış olan büyük şair Hafız'ın şehridir. Ve Hafız, Şirazlı Hafız olarak bilinir. Şehirle şair özdeşleşmiştir. Kadın "Tabii okuyoruz," dedi. "Hele gençler. Kimileri Hafız'ın divanından sayfa açıp günün falına bakıyorlar."
"Şiirin hayatın harcına........
© T24
visit website