Tarih, dün ve 8372
Diğer
Konuk Yazar
15 Temmuz 2024
Birleşmiş Milletler 11 Temmuz gününü “Srebrenitsa Soykırımı'nı Uluslararası Düşünme ve Anma Günü” olarak kabul etti.
Düşünmeliyiz…8372 kere düşünmeliyiz! Anlamalıyız!
Büyük Temizlik Kurbanları adını alanlar ve tarihin dünkü olaylarında katledilen ne kadar insan varsa tarih yazdılar. Dün olanlar ve beklenen gelecek insanlar için midir?
Babi Yar ve 1940'lı yıllar…
29-30 Eylül 1941’de Nazi işgalindeki Kiev'de Yahudiler, Çingeneler, Sovyet savaş suçluları ve komünistler dahil 100 binden fazla insan öldürülmüştü. 33 bin 771 Yahudi’nin iki gün içerisinde katledilmesi tarihe Babi Yar Katliamı olarak geçti...
Katledilenler adına elli yıl sonra 1991'de Babi Yar parkına bir anıt dikildi. 2022 yılında Ukrayna'yı işgal etmek isteyen Rus ordusu tarafından bombalandı.
Sostakoviç’in 13. Senfoni'sinin 1. bölümü "Babi Yar"; bu katliama ithaf edilmiştir.
Serserilerin Şairi olarak bilinen Rus şair Yevgeni Yevtuşenko; "Babiy Yar" isimli şiiri ile tanınır. Stalin'e, Hitler'e ve savaşa karşıdır, ırkçılığı şiddetle eleştirir.
Katyn Ormanlarında katliam yılları…
3 Nisan 1940 tarihinden itibaren 22 bin Polonyalı subay, sivil ve aydın kişi başlarına birer kurşun sıkılarak öldürüldü. Katyn Ormanı’nda toplu mezarlara gömüldüler.
Tarihteki adı Katyn Ormanı Katliamı…
Katliam emrinin kim tarafından verildiği Rus hükümeti tarafından yıllar sonra kabul edildi.
Rus hükümeti katliamın savaşta yaşanabilecek bir eylem olduğunu öne sürmüştü. AİHM’deki yargılamalarda infazların bir katliam olduğunu Mahkemeye beyan eden Rusya; 2010 senesinde katliam emri verenin Stalin olduğunu ve Sovyet yetkililerin suçlandığı bildirgeyi onayladı.
1943’te Naziler, toplu mezarların bulunduğunu açıklamasından yaklaşık elli yıl sonra 1990’da Mihail Gorbaçov ve Sovyetler Birliği Başsavcılığı (1990–1991) açtığı soruşturmalarda, Sovyetlerin sorumluluğunu kabul etti. Ama toplu infazlar “savaş suçu” ve katliam olarak kabul edilmedi. Savcılık olayın faillerinin öldüğü gerekçesiyle soruşturmayı kapattı. Polonya’da hayatını kaybedenleri Büyük Temizlik Kurbanları olarak sınıflandırdı.
2010 yılında Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev emriyle Hükümetin web sitesinde 22 bin kişinin infaz edildiğini gösteren Katyn'deki katliama ait belgeler yayımlandı.
Katyn Ormanında açılan toplu mezarlardan 4 bin 243 Polonyalı subayın cesetleri çıkartılmış, 2 bin 730’u teşhis edilmiştir. Katyn Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin yakınları, bu katliamın bir soykırım olarak kabul edilmesini istemektedirler.
Katyn Katliamı’na dair AİHM’sine yapılan başvurular birleştirilerek incelendi. (Büyük Daire Janowıec ve Diğerleri/Rusya Davası (Başvuru no. 55508/07 ve 29520/09-21.Ekim 2013), 15 Polonya Vatandaşı Rusya davası. Başvuru No: 55508/07 ve 29520/09-19.11.2007-24.05.2009.) Polonya Hükûmeti bu davalara katılmıştır.
Başvurucular Sözleşmenin 2. maddesindeki yaşam hakkının ve 3. maddesindeki işkence yasağının ihlali iddialarını ileri sürmüştür. On beş Polonya vatandaşı tarafından Rusya aleyhine AİHM’sine yapılan başvuruda Mahkeme, Rus Hükümeti’nin zaman bakımından (ratione temporis) yetki itirazını kabul ederek şikâyeti Sözleşme’nin 2. maddesi (yaşam hakkı) kapsamında inceleme yetkisi bulunmadığı sonucuna varmıştır. 3. Madde (işkence yasağı) bakımından ise hak ihlali bulunmadığına karar vermiştir.
AİHM’de yapılan yargılamalar sırasında Rusya; Katyn Katliamı’nın devlet sırrı ve gizliliğin “meşru ulusal güvenlik meseleleri” olduğunu ileri sürerek Mahkeme’nin talep ettiği belgeleri göndermemiştir. AİHM’si, davalı Devlet’in (Rusya), Mahkeme tarafından talep edilen belgelerin örneklerini sunmayı reddetmiş olması sebebiyle, AİHS’nin 38. maddesi kapsamındaki yükümlülüklerine uymamış olduğu kanaatine varmıştır. Kısaca AİHM’si kararında; Rusya’nın........
© T24
visit website