Hamiyet; lan ben sana neyledim dünya?
Diğer
Konuk Yazar
12 Şubat 2024
Tiyatroya gitmek alçak gönüllülüktür!
Hamiyet...
Hamiyet müzikalini Deniz Madanoğlu yazdı, Işıl Kasapoğlu yönetti.
Kaybolmam lazım kendimde.
Etkilenmeseniz bile oyunun yönetmeni; “Bir kere dinleyin” diyor, bir sözü var söylenecek!
Oyuncular: Aslı İnandık, Bilgesu Kural, Cansu Bahadır, Esra Kızıldoğan, Ezgi Çelik, Sabahattin Yakut, Sermet Yeşil, Uygar Özçelik ve Peyk (Barış Tokgöz, Ertan Çalışkan, İrfan Alış, Özgür Ulusoy, Serdal Ersoy)
Yardımcı oyuncular: Caner Coşkun, Eslem Sena Işın, Güney Marlen, Peydayurtsever, Ümitcan Kaya…
Hamiyet’in hikâyesi ve şarkı sözleri: İrfan Alış, müzik: Peyk, yapım: Peyk ve Mom…
1950’li yıllardan günümüze kadar gelen rock müziğinin sahipleri siyah Amerikalılar… Zamanla bu notalardan siyahi Amerikalılar ile aynı kaderi paylaştıklarını düşünen yoksul ve dışlanmış beyaz Amerikalılar da hoşlandı ve şimdi bütün dünya hoşlanıyor.
Sanki bütün dünya insanlardan dışlandı.
Hamiyet müzikalinin künyesinde emekçilerin, işçilerin, teknisyenlerin adları yazılı ama bu yazıya sığmaz…[i] Ama hikayesi bu yazıya sığar…
“Bir işçi mahallesinde iki çocuğu ve kocasıyla yaşayan Hamiyet, yoksul ve yorgun hayatına, bambaşka bir hayal dünyasına sığınarak katlanabilmektedir. O dünyada Hamiyet, önemli ve değerli biridir, bir müzik grubunun hem söz yazarı hem gözbebeğidir. O anlarda özgürce şarkılarını söyler, dans eder ve en önemlisi asla yalnız hissetmez. Ancak yaşadığı ve tanık olduğu ihanetler, aşağılanmalar ve hayal kırıklıklarından sonra Hamiyet’in gerçekle bağı iyice kopar. Sonunda hem evini hem de hayal arkadaşlarını kaybeder ancak herkesin aksine, onu unutmayı reddeden bir çocuğun belleğinde ve Peyk şarkılarında sonsuza kadar yaşamaya devam edecektir.
80 darbesiyle birlikte daha da yoksullaştırılan ve dayanışma hakkı elinden alınan fabrika işçilerinin dünyasında hem bir emekçi hem anne hem de kadın olmanın tüm yükünü sırtlamış bir hayalperestin ‘Lan ben sana neyledim dünya?’ deyişinin hikayesi…”
Zaman geçiyor ve mekanlar çok çabuk değişiyor…
Başka bir hikâyenin kahramanı Payidar…
Çiğdem Talu’nun sözleriyle hayat bulan şarkı gibi oyunun adı “Nereye Payidar?..” Oyunun yazarı Bilgesu Erenus, müzik Timur Selçuk...
“Şefle iyi geçinsen de
Bu gül için sevinsen de
Çıkmaz bu yol, çıkmaz bu yol
Çıkmaz bu yol bir yere
Nereye Payidar, nereye?
Seninkiler direnişte
Bir sen yoksun içlerinde…
Gönlün yoksa ezilmeye
Sen de katıl direnişe
İşçilerle, işçilerle, işçilerle el ele…”
Hayrola Hamiyet? Hayrola Payidar? Hayırdır Asiye?
Her üçü de gerçek... Oyunların gerçekliği bizim seçimlerimiz, bizim hikayelerimiz… Hatırlıyorum, 1971 yılında tıpkı Asiye’nin hikayesi gibi….
Sonra zamanda ve mekânda 12 Mart,........
© T24
visit website