Çin, TikTok’un satışına izin verir mi?
Diğer
T24 Haftalık Yazarı
18 Mart 2024
Belki haberlerde rastlamışsınızdır: ABD Temsilciler Meclisi hafta içinde TikTok’la ilgili bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarıya göre TikTok’un sahibi Çinli ByteDance şirketi ya uygulamayı satmak zorunda kalacak ya da uygulama ABD’de yasaklanacak.
Fakat süreç Temsilciler Meclisi’yle bitmiyor. Şimdi top Senato’da. Tasarı oradan da geçerse ABD Başkanı Biden’ın masasına ulaşacak. Biden, böyle bir durumda kararı onaylayacağını söyledi. Tasarı Temsilciler Meclisi’nde 352’ye 65 gibi bir farkla kabul edildi. Dolayısıyla Senato’dan da geçerek Oval Ofis’e ulaşması zor olmayacak gibi duruyor.
Bunun birden fazla sebebi var. Çin’in TikTok sayesinde ABD vatandaşlarının kişisel bilgilerine erişme ihtimali birinci sırada... Bu ihtimalin ardından uygulamanın Çin politikalarını yanlı bir şekilde aktarma yani propaganda yapması olasılığı geliyor. Çin’in TikTok üzerinden ABD Başkanlık seçimlerine müdahil olma ihtimali… Gençlerin TikTok içeriklerinden kötü etkilenme ihtimali…
İhtimaller listesi uzayıp gidiyor. Dikkat ederseniz hepsi bir “ihtimal”. Zira ABD’li yetkililer TikTok’u hangi somut eylemi nedeniyle istemediklerini açıklamakta zorlanıyor. Uygur Türkleri, Tiananmen Meydanı olaylarına dair bazı videoların TikTok tarafından engellendiğine dair bazı raporlar var ama hepsi bu kadar... ABD’nin derdinin de bu iki örnekte ele alınan konulara ilişkin hassasiyetleri olduğunu düşünmüyoruz herhalde!
ABD tarafı ne kullanıcı bilgilerinin Çin devletiyle paylaşıldığına dair ne de ABD Başkanlık seçimlerine TikTok aracılığıyla müdahale edildiğine dair elle tutulur kanıt sunabiliyor. Aksine mevcut başkan Biden şu anda bile gençlere TikTok uygulaması üzerinden propaganda yapmayı sürdürüyor.
Zaten TikTok CEO’su Shou Zi Chew de bu hafta tasarı Meclis’ten geçince “Çok fazla gürültü var ama tam olarak neyi yanlış yaptığımızı söyleyen birileriyle karşılaşmadım” diyerek kendilerine elle tutulur bir iddia yöneltilmediğini söyledi.
Yasaklamanın alternatifi ise TikTok’u satın almak… Trump yönetiminde Hazine Bakanı olarak görev yapan Steven Mnuchin yine bu hafta yaptığı açıklamada uygulamayı satın almak için bir grup yatırımcıyı bir araya getirmeye çalıştığını açıkladı.
Fakat bu çözüm de o kadar kolay değil. 2020’de Trump benzer bir şekilde TikTok’a 90 gün süre vermiş, bu sürede satışının gerçekleşmemesi durumunda uygulamanın yasaklanacağına dair bir kararname yayınlamıştı. Çin de bunun üzerine Çin menşeli teknoloji şirketlerinin satışına birtakım engeller öngören bir yasayı devreye sokmuştu.
Trump’ın kararnamesi sürenin bitimine saatler kala mahkeme kararıyla iptal edilmişti. Çin’in yasası ise halen yürürlükte… Ve ilginç olan şu; yasa, bir şirket olarak TikTok’un satışına değil uygulamanın içerdiği algoritmanın satılmasına engel oluyor. Yani Çin’de........
© T24
visit website