menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

TÜİK açıkladı ama yine anlaşılmadı

87 4
14.06.2024

Diğer

14 Haziran 2024

TÜİK, yayımını 2022 Mayıs ayında durdurduğu veriler (ortalama madde fiyatları) üzerine kamuoyunda süren tartışmayla ilgili bir açıklama yaptı. Ancak dün yapılan bu yazılı açıklama, TÜİK'te kurumsal anlamda esaslı bir iletişim problemi de olduğunu ortaya koyuyor.

Bu iletişim problemi; hem sorunla ilgili yazılı açıklamadaki sözcük seçimi ve cümle kuruluşunda; hem de Kurum'un dış dünya ile iletişiminde olmak üzere iki yönlü.

Neden böyle düşündüğümü aktarmaya çalışayım:

Önce anımsatma: Bir önceki yazımda, TÜİK'in yayımını iki sene önce durdurduğu verilere dair DİSK'in konuyu yargıya taşımasının ardından çıkan kararlar doğrultusunda; DİSK'in yaptığı yazılı başvuruya, TÜİK'in verdiği yanıttan bir bölüm aktardım.

Ve o bölümdeki çok ilginç bir ayrıntıya dikkat çektim.

DİSK, yargı kararının uygulanması için TÜİK'e yeniden başvurarak madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesini talep etmişti.

TÜİK'in mayısta verdiği yazılı cevaptaki ifade şuydu:

"Ancak 2022 yılı mayıs ayından itibaren Kurumumuz tarafından hesaplanmayan ve yayımlanmayan ortalama madde fiyatlarının, halen Kurumda mevcut olmaması nedeniyle gönderilmesi mümkün olmamıştır."

Peki, bu ifadeden hukukta bahsi geçen ortalama zekâ ve algı sahibi bir birey ne anlayabilirdi?

Hele cümlenin sonu "halen Kurumda mevcut olmaması nedeniyle" diye bitiyorsa, bu ifadenin tartışma doğurmaması, "Kurumda nasıl olmaz, neden yok, yoksa peki nerede, hesap nasıl yapılıyor?" sorularını akla getirmemesi mümkün müydü?

Yazımda aktardığım TÜİK'in bu ifadesi ile yönelttiğim sorular, bu konudaki tartışmayı yeniden alevlendirerek büyüttü.

Meğerse konu tamamen başkaymış!

TÜİK, -mealen yazıyorum- "Biz bu fiyatları 2022'den beri hesaplamadığımız ve yayımlamadığımız için zaten yok" demek istiyormuş. Yani hesabı yapılmayan bu veri vücut bile bulmamış! Dolayısıyla bir saklama ya da ortadan kaybetme gibi bir durum söz konusu değilmiş.

Bu değerlendirmeyi; TÜİK yazılı açıklama yaptığında ağır ağır okuyup anlamaya çalışarak, metnindeki şu bölümü dikkate alarak yorumladım:

"..ancak talep edilen ortalama madde fiyatları Kurumumuzca hesaplanmaması nedeniyle mevcut olmadığından madde düzeyinde ortalama fiyatlara ilişkin bilgi talebinin karşılanmasının mümkün olmadığı bildirilmiştir."

Peki iki gündür tartışmaları büyüten, aynı konuda daha önce yapılmış, yani DİSK'e verilen cevaptaki ifade nasıldı? Tekrar gibi görünse de yan yana okunabilmesi için yeniden aktarıyorum:

"Ancak 2022 yılı mayıs ayından itibaren Kurumumuz tarafından hesaplanmayan ve yayımlanmayan ortalama madde fiyatlarının, halen Kurumda mevcut olmaması nedeniyle gönderilmesi mümkün olmamıştır."

Özetlersek: TÜİK DİSK'e Mayıs'ta yazdığı cevapta "2022 mayıs ayından itibaren hesaplanmayan ve yayımlanmayan ortalama madde fiyatlarının halen Kurumda mevcut olmaması nedeniyle" derken; dünkü açıklamasında "ortalama madde fiyatları Kurumumuzca hesaplanmaması nedeniyle mevcut olmadığından" diyor.

Yani TÜİK yeni açıklamasında "hesaplanmadığı için doğal olarak elimizde yok" demek istiyor. Kendi yaptığı hatayı çok da başarılı olmayan biçimde düzeltiyor.

Buraya kadar okuduklarınız, meselenin iletişim faciasıyla ilgili kısmı. Asıl gerekçeye daha gelemedik bile.

TÜİK, bu hesabı yapmayı neden durdurduğunu uzun uzun anlatmış. İki yıldır yaptığı gibi yine, mesela gıda değil yine otomobil örneği vermiş.

Özetle şu savunmayı getiriyor:

"TÜFE hesaplama süreci Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) Harmonize Tüketici Fiyat Endeksleri Metodoloji El Kitabında belirtilen norm ve standartlara uygun olarak yürütülmektedir.

Bu kılavuz ve diğer uluslararası yöntem kılavuzlarında belirtildiği gibi TÜFE hesaplarında ortalama fiyatlar........

© T24


Get it on Google Play