Gazze savaşının gölgesinde Alman liderden üç günlük ziyaret
Diğer
23 Nisan 2024
Türkiye - Almanya ilişkileri pek çok ironik çelişki barındırır.
Bu ironik çelişkilere Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'in dün başlayan üç günlük devlet ziyaretinde de çokça tanık olacağız.
Alman Cumhurbaşkanının ziyareti her şeyden önce bölgemizdeki bir numaralı konu Gazze savaşının gölgesi altında gerçekleşiyor.
Bu krizde iki ülke birbirine tam zıt noktalarda duruyor. Almanya orantısız derecede İsrail'i, Türkiye de orantısız derecede Hamas'ı destekliyor.
İran ve Lübnan bir yana, Hamas'a özellikle söylem düzeyinde en fazla destek çıkan ülke Türkiye. Arap ülkelerinin çoğu zaten Hamas'tan hoşlanmıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas'la Kuayi Milliyeyi bir tutması toplumun önemli bir kesiminde infial yarattı.
Ters köşede de Almanya'nın İsrail desteği insanı isyan ettirecek noktaya getirse de, toplum üzerinde öyle bir baskı var ki, bu konuda ifade özgürlüğü diye bir şey kalmadı dersek abartı olmaz heralde. En son, Yunanistan'ın eski Maliye Bakanlarından Yanis Varoufakis'e Filistin yanlısı olduğu için Almanya merkezli toplantılara çevrimiçi dahil katılma yasağı getirildi. (Sonradan Almanya'ya seyahat yasağına çevrilmiş.)
İfade özgürlüğü konusunda tepemizde (zaman zaman) boza çalan Almanya'da bunları görmek insanı hayretler içinde bırakıyor.
Bu konudaki bir ironik durum dünden itibaren yaşanmaya başlandı. Malum, Almanya'da Türkiye karşıtı, hele de Cumhurbaşkanını hedef alan gösterilere Ankara çok bozulur. Almanlar da genelde "ne yapalım ifade özgürlüğü, gösteri özgürlüğü" der.
Dün Alman Cumhurbaşkanı İstanbul'daki ilk durağı Sirkeci istasyonundaydı. 50 - 60 kişilik bir grup "katil Almanya sloganları" altında protesto için toplanmış.
Orada bulunan meslekdaşlarımıza göre, polis gayet ölçülü davranmış.
Hedef iktidar olunca orantısız güç kullanan İstanbul polisi, hedef Alman lider olunca mı makul davrandı, yoksa, Alman lidere, "bakın bizdeki ileri demokraside gösteri özgürlüğü vardır" mesajı mı verilmek istendi bilemiyorum.
Ama işin Alman Cumhurbaşkanı ile yapılacak görüşmelerde ele alınış şekline dönersek; gerek iktidar, gerekse muhalefet ve STK temsilcilerinin verecekleri mesajlar önemli.
Birincisi, iktidar Hamas'a destekte ölçüyü kaçırmış olsa da, bir taraftan da Hamas'ı makul bir çizgiye çekme çabası içinde. Unutmayalım ki, AKP öncesinde de Türkiye hiçbir zaman Hamas'ı terör örgütü olarak tanımadı. Ancak sivilleri hedef alan terör eylemlerini de açık net kınadı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Katar'da Hamas lideri İsmail Haniye ile yaptığı görüşme sonrasındaki açıklamaya bakmakta fayda var.
Ankara'nın Hamas'ın radikal........
© T24
visit website