Akademide hallederiz, olmazsa uydururuz
Diğer
20 Aralık 2023
Ülkenin zihin yakan gündemi içerisinde akademik alanda olup bitenler de zaman zaman ilgiyi üzerinde toplamayı başarabiliyor. Nasıl olmasın ki bir tarafta yıllarını verip akademik hayatın içerisinde var olma savaşı verenler yer alırken diğer tarafta geçtiğimiz hafta gazetelere yansıyan kolay yoldan doçentlik haberleri ve bunun sonucunda parayı bastırıp doçent olarak ünvan kazananlar bulunuyor. Gerçi ülkemizde söz konusu durumun sadece para ile olmadığını aynı zamanda "kuvvetli iltimas" sayesinde birilerine zamanında soruların verilmesi suretiyle basamakları üçer beşer tırmanmalarının sağlandığını da gayet iyi biliyoruz. Nitelik ile niceliğin yer değiştirmesi sonrasında akademik dünyada bütün taşların yerinden oynadığını ve bu sürecin içerisinde birilerinin bir yerlere gelebilmesi adına, "dere geçerken at değiştirilmesi" olayının gerçekleştirildiğine de geçmişte şahit olduk. Kuralların yeniden tarif edilmesi ile önce doçent sonra profesör ve ardından da rektör olanları gördük! Fakat asıl sıkıntılı husus tüm bu olup bitenler ile ülkenin akademik dünyasının da vasatlık içerisinde yüzüyor oluşudur. Tüm bu yaşamakta olduklarımız da tam bu noktaya karşılık gelmekte olduğu için "gemisini yürüten kaptan" ifadesinde olduğu gibi işler yürüyormuş gibi gözükürken giderek zıvanadan çıkmakta.
Yüksek lisans ve doktora tezlerinin para karşılığı yazılmasının ardından bu kez doçentlik aşamasının bertaraf edilmesi amacıyla istenilen kriterlere dönük makalelerin ve çalışmaların yapılması durumuyla karşı karşıyayız. Habere göre ücretler makale başı 5 bin ila 100 bin arasında değişirken 5 dergide yayınlanma garantisiyle 500 bin TL'lik "doçentlik paketi" hazırlayanlar dahi bulunmakta. Gazetenin haberine göre bu alanda uzun yıllardır faaliyet gösteren bir şirketle yapılan konuşma şu şekilde okuyuculara aktarılmakta:
* Makale yazdırmak istiyorum. Ücret bilgisi alabilir miyim?
Ulusal makaleyi 50 bin TL'ye yazıyoruz. Uluslararası makale puanı yüksek oluyor. O yüzden onun ücreti 100 bin TL. Kaç makale yazdıracaksınız?
* Şu anlık bir tane.
Benim önerim 3 "baba dergi" 2 tane de küçük dergide yayımlanacak şekilde makale hazırlamak. Hepsini paket yaparız. Toplam 500 bin TL'ye mâl olur.
* Ücreti nasıl vereceğim?
Yarısını peşin yarısı iş bitince.
* Güvenlik ve intihal konusunda bir sorun yaşar mıyız?
İntihal olmama garantisi veriyoruz. Makale konusunda bizim kadar tecrübelisi yok. Bugüne kadar verdiğimiz makalelerde majör düzeltme bile almadık. Tüm işlemleri gizlilik içerisinde yürütüyoruz. Hiçbir sorun yaşamazsınız.
Toplumsal hayatın bütün alanlarına sirayet eden çürümenin akademiye yansımaması mümkün değildir. Yukarıdaki ifadeler durumun ne kadar vahim bir hâl aldığını gözler önüne sermektedir. Ancak tam da bu noktada akademinin bütün bunlara karşı bir duruş sergileyebilmesi mümkün müdür? İşte asıl üzerinde durulması gereken nokta da tam olarak burasıdır.
Doçentlik paketi yaptıranlara veyahut akademik teşvik adı altındaki tuhaf uygulamalara göz yuman bir anlayışın bu rezaleti sonlandırması için öncelikle net bir duruş sergilemesi gerekmektedir. Tam kırk yıldır hayatımızda olan ve akademiyi kontrol eden Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) ile bu mümkün müdür? Hiç sanmıyorum. Doçentlik kriterlerini değiştirme adına getirilen yeni uygulama........
© T24
visit website