Når nøden er størst
LEDER
Digitaliseringen av samfunnet har skapt mange muligheter for en enklere, mer lettvint hverdag og for å kunne utføre mange arbeidsoppgaver mer effektivt. Samtidig har den også gjort oss sårbare. Datainnbrudd, strømbrudd og andre tekniske problemer kan sette flere samfunnskritiske funksjoner ut av spill. Er vi ikke forberedt på dette, kan det gi oss store problemer og i verste fall gå ut over liv og helse.
En kraftig påminnelse om dette fikk vi i forrige uke, da kommunikasjonsgiganten Telenor fikk omfattende tekniske problemer som følge av strømbrudd i en av sine sentraler. Plutselig gikk det ikke an å ringe eller sende tekstmeldinger. Togtrafikken ble kraftig rammet. Nødnumrene fungerte ikke som de skulle, slik at folk ikke kom igjennom til ambulanse, politi og brannvesen. Det varte heldigvis bare noen timer. Men hva om noe virkelig kritisk hadde skjedd i dette tidsrommet? Eller hva om mobilnettet hadde ligget nede i et mye lengre tidsrom?
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har, betimelig nok, reagert kraftig. Ikke minst fordi det er fjerde gang noe slikt skjer bare siden slutten av august. Etaten vil nå foreta et utvidet tilsyn hos Telenor. Det er på sin plass. Med staten som hovedeier og store markedsandeler har Telenor en rolle i den norske infrastrukturen som gjør hendelser som disse uakseptable.
Hendelser som disse viser også hvor viktig det er at de store aktørene innenfor infrastruktur i Norge er utstyrt med backup-systemer og........
© Tønsbergs Blad
visit website