Hvordan får vi tilnærma nullutslipp i 2050?
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Hvordan det kan skje, er beskrevet i NOU 25:2023 Omstilling til lavutslipp. Tirsdag behandlet Utvalg for miljø, teknikk og næring i Tønsberg en høringsuttalelse til NOU-en. Det var symboltungt at møtet måtte være digitalt på grunn av ekstremnedbøren med snø som rammet distriktet vårt denne uka.
Klimaendringene slår allerede inn over oss, denne gang med nedbør og kulde. 2023 har globalt vært et år der ekstremværvarslene nærmest har stått i kø. 2023 var det varmeste året som er målt. Om noen få år vil vi likevel tenke tilbake på året som et fortsatt kjølig år.
Les også
Krever at kommunene bretter opp ermene: – Alle må bidra
I Tønsberg kommune har vi som mål 60 prosent kutt innen 2030, det utgjør 90.000 tonn CO₂. Med de tiltakene kommunen har gjennomført, er det fortsatt et gap på nærmere 79.000 tonn.
Høringsuttalelsen, som ble enstemmig vedtatt, viser at det er et stort gap mellom prat og handling også lokalt. Jeg foreslo derfor at vi skulle få en sak om en strategi for at kommunen kan nå nullutslipp i 2050. Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti stemte for dette, men Venstres stemme mot, sammen med Fremskrittspartiet og Høyre, avgjorde at det ikke kommer på dagsordenen.
Les også
Redningsplanen til tross, fjorden fortsetter å bli bare sykere og sykere: – Vi har dårlig tid
Vi har liten tid og store utslipp som må kuttes. Nasjonalt har vi, etter at Klimaloven ble vedtatt, brukt opp 20 prosent av tida vi har, mens vi bare har kutta 5 prosent utslipp. For hvert år vi somler, blir det kortere tid. Klimautvalget 2050 viser likevel at det fortsatt er mulig.
At vi skal kutte nesten alle utslipp, må bety en total endring av klimadebatten. Når Sylvi Listhaug angriper «symbolske og dyre klimakutt» blir dette meningsløst når alt skal vekk. Vi må snu dagens tankegang fra å tenke «hva skal kuttes?» til å tenke «hvilke ørsmå utslipp kan vi beholde?»
Les også
Avgiftsalliansen Høyre, Venstre og MDG
Færre husdyr
Klimautvalget mener at det er én sektor som bør få slippe ut CO₂ i 2050. Det er landbruket. Vi trenger mat også i 2050, og det vil medføre noe klimagassutslipp som metan og lystgass. Nasjonalt utgjør landbruket 10 prosent av utslippene. I Tønsberg utgjør de en større andel. Landbruket må også redusere utslippene, viktigst gjennom redusert husdyrhold og overgang til mer plantebasert produksjon.
Oljesektoren står for 25 prosent av alle utslipp. Utvalget foreslår stopp i all oljeleiting og........© Tønsbergs Blad
visit website