Herkes aynı fikirde mi?
Bir gruba ait olma isteği, insan doğasının temel özelliklerinden biridir. Grup içinde olmak, insanlara güven verir. Ayrıca, ortak değerler ve hedefler, kişilerin birbirlerine karşı daha koruyucu ve yardımsever olmalarını sağlar.
Bu, sağlıklı bir psikoloji için de önemlidir. Çünkü insanlar, kendilerini ifade edebilecekleri, benzer düşünce ve ilgi alanlarına sahip kişilerle bir araya geldiklerinde kendilerini güvende ve değerli hissederler.
★★★
Günümüzde insanlar aidiyet duygularını sosyal medya platformlarında tatmin ediyorlar. Burada insanlar kendi hayat görüşlerinde olanlarla topluluklar oluşturup, sanal kimlikleriyle var olmaya çalışıyorlar.
Hayvanseverler, iktidarı destekleyenler, eleştirenler... Herkes kendi fikri doğrultusunda kalabalık gruplar kuruyor, yapılan yorumlar, paylaşımlar, beğenilerle yepyeni bir dünyada önemli olduklarına inanıyorlar.
İnsan bir süre sonra takip ettiği kişilerin yorumlarına ve beğenilerine bakınca ve bir anda kendini, herkesin onunla aynı fikirde olduğu bir yerde buluyor. “Vay be, ne kadar da geniş bir kitleyiz!” diye düşünüyor.
Oysa farklı düşünce ve görüşte olanlar da aynen onun gibi, büyük bir topluluğun parçası olduklarına ve çoğunlukta olduklarına inanıyorlar.
Algoritmalar bizim hoşumuza giden içerikleri önümüze serdikçe, dünya bizimle dönüyor sanıyoruz. Bu durum “echo chamber” yani “yankı odası” olarak........
© Sözcü
visit website