Yeniden Refah neden kazanır, DEVA neden kaybeder?
Yeniden Refah, Yozgat ve Şanlıurfa’yı kazandı. Deva Partisi ise çok dişe dokunur bir başarı ortaya koyamadı. Sadece Adıyaman’da bir ilçe belediyesi kazanabildi. Siyaset arenasına iddialı ve hızlı giren Deva, neden eski bir partinin güncellenmesi olan Yeniden Refah Partisi’nin bu kadar gerisinde kaldı? Neden Yeniden Refah’ın 10’da 1’inden az oy aldı?
Aslında Hem Deva Partisi hem Yeniden Refah Partisi, AK Parti ile ve Recep Tayyip Erdoğan’la aynı “nehir”den doğmuş akımlar. Yeniden Refah 2018’de, Deva 2020’de kuruldu. Yeniden Refah Partisi’nin tıpkı kuruluş tarihi gibi “esinlendiği” dönem de daha eski: Deva Partisi’ne baktığımızda 2010 veya 2015 yılının Tayyip Erdoğan’ını görüyorsak, Yeniden Refah Partisi’ne baktığımızda daha çok “1994 yılının Tayyip Erdoğan’ını” görüyoruz.
Deva Partisi’nin, AK Parti’nin eski dönemini temsil etmek istediği; Yeniden Refah Partisi’nin ise Recep Tayyip Erdoğan’ın eski dönemini, “AK Parti öncesi Erdoğan”ı temsil ettiği düşünülebilir. Fatih Erbakan, bir nevi “genç Tayyip Erdoğan” olarak, adeta “1990’ların Tayyip Erdoğan’ı” olarak, toplumun karşısında. Covid aşılarına eleştirel yaklaşan Fatih Erbakan, covid öncesi çağın Tayyip Erdoğan’ını da temsil ediyor bir yönüyle de. Yani “yeni küresel durum”dan, “yeni normal”den henüz etkilenmemiş bir Tayyip Erdoğan’ı, bir “Öz Tayyip Erdoğan”ı temsil ediyor.
İki parti arasındaki büyük oy farkından şu çıkarımı yapmak mümkün: Şu anki AK Parti’den ve şu anki Tayyip Erdoğan’dan soğumakta olan geniş muhafazakâr seçmen kitlesinin önemli bir kesitinin nostalji duyduğu özne, “Eski AK Parti”den ziyade, “Eski Recep Tayyip Erdoğan” gibi görünüyor. Nostalji duyulan “altın çağ” da 2010’lardan ziyade 1990’lar gibi görünüyor. Ki partilerin bankalara benzeyen yapılar olduğunu düşünürsek, nostaljinin bir partiye değil bir kişiye yönelmesinden daha normal bir şey yok.
2023 yılında, sadece Deva Partisi’nde değil, neredeyse tüm Altılı Masa’da bir “Eski AK Parti” nostaljisi görüntüsü vardı alttan alta. 2023’teki başarısızlığın belki bir nedeni de buydu. Altılı Masa, örneğin AK Parti kurucusu Akşener’i içeriyordu.
Yeniden Refah Partisi’nin muhafazakarlığı, “yerli ve milli” denilen geleneksel Anadolu muhafazakarlığından ve islami muhafazakarlıktan kök alıyor. “Milli görüş”ün “yeni” partisinden söz ediyoruz, içerik net, formül net, paradigma net. Faiz karşıtlığı, LGBT karşıtlığı, İsrail karşıtlığı gibi kavramlar, paketin içinde. Tabii kuşak değişti, teknolojinin etkileri oldu, Yeniden Refah Partisi de bir yönüyle “karışık kaset” gibi ve bu “karışık kaset”in sadece “milli görüş”le veya........
© Serbestiyet
visit website