menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

“Yandaş” Komedyen Kerkeling, “Muhalif” Komedyen Cem Yılmaz

7 5
19.03.2024

Türkiye’de “yandaş” denildiğinde akla sadece Türkiye’deki iktidara yandaşlık gelse de dünyanın her ülkesinde yandaş ve muhalif komedyenler, yandaş ve muhalif sanatçılar var.

Almanya’da son haftalarda yandaşlıkla suçlanan komedyenlerin başında, Hape Kerkeling geliyor. Kerkeling, Olaf Scholz hükümetine verdiği destekten ve bu hükümetin karşısındaki yükselen dalga olan “aşırı sağcı” AFD’nin yasaklanmasını savunmasından ötürü, Almanya’daki geniş bir kamuoyu tarafından, “yandaş komedyen” olarak algılanıyor.

Alman komedyen Hape Kerkeling, 60 yaşında. Türk komedyen Cem Yılmaz, 51. Her ikisi de 1990’larda tanındı. Yani onları aynı dönemin yıldızları olarak görmek mümkün. Ama büyük ihtimalle birbirlerini tanımıyorlar. Tabii Hape Kerkeling’in “yandaşlığı” göreceli bir konu. O belki kendi açısından sadece faşizme karşı bir duruş sergilediğini ve sosyal demokrasiyi desteklediğini düşünüyor. Ki buna simetrik şekilde Cem Yılmaz’ın muhalifliği de aslında göreceli. Bazı çevrelere göre Cem Yılmaz muhalif olmaktan ziyade apolitik ve halkın dertlerine duyarsız bir komedyen. Şunu da eklemek gerek: Farklı ülkelerde yaşadıkları için, yandaşı ve muhalifi oldukları şeyler bambaşka şeyler. Kerkeling, aşırı sağcılardan ve Neo-Nazi’lerden rahatsız, Cem Yılmaz ise islamcılardan.

Hem Kerkeling hem Yılmaz, olgunluk çağını yaşayan iki aktör, iki şovmen, iki sinemacı. Her ikisi de son haftalarda sanatları üzerinden değil hassas siyasi ve toplumsal kutuplaşmalar üzerinden gündemde: Kerkeling, Berlin’in artık bir eşcinselin yaşamasına uygun bir şehir olmadığına ve aşırı sağcı AFD’nin yasaklanması gerektiğine dair beyanatlarıyla… Cem Yılmaz ise Ramazan’da rakı şişesi paylaşmasıyla…

Kerkeling için “Almanya’nın Cem Yılmaz’ı” denilebilir mi? Almanya ve Türkiye espri kültürü açısından birbirine az benzeyen iki ülke. Kerkeling ve Yılmaz’ın bazı yapımları arasındaki (Horst Schlämmer-Erşan Kuneri) benzerliklere rağmen çok da aynı türden komedyenler olmayabilirler. Ancak: Cem Yılmaz’ın bir kuşağın gözünde hala “mizahta devrim yapmış adam” konumunda olmasına benzer şekilde, Kerkeling de Alman televizyonculuğunda bazı tabuları yıkmış bir sanatçı. Hem Cem Yılmaz’ın hem Hape Kerkeling’in sabun köpüğü filmleri de var, ciddi içerikli filmleri de. Hape Kerkeling’in Alman popüler kültüründeki rolü; Mehmet Ali Erbil’in veya Şahan Gökbakar’ın Türk popüler kültüründeki rolüne de benzetilebilir.

Kerkeling’in filmlerinde televizyon dili, Cem Yılmaz’ın filmlerinde sinema dili ağır basıyor. Kerkeling, Alman televizyon tarihinin en ilginç olaylarından birinin başkahramanı: 1991’de, Hollanda Kraliçesi Beatrix, Berlin’e, Alman Cumhurbaşkanı’nı ziyarete gelmiş. Kerkeling, yanına........

© Serbestiyet


Get it on Google Play