“Yedek çıkarma bölgesi Zırva Tevil plajıdır”
Geçen hafta, AKP milletvekili ve eski asker Mehmet Ali Çelebi ile diğer bazı AKP’li vekillerinin imzasıyla Meclis’e bir yasa teklifi sunuldu.
Teklif özetle, eski askerlerin TV’lerde veya sosyal medyada konuşmasını suç sayıyor ve bu suçu altı aydan üç yıla kadar hapisle cezalandırıyor.
Teklif şu an Milli Savunma Komisyonunda. Bilindiği gibi, Komisyon Başkanı da Hulusi Akar. Dolaysıyla komisyondan hızlı bir geçiş bekleyebiliriz.
Emekli Amiral Atilla Kıyat başlığını “Deli Saçması” koyduğu aynı konuyla ilgili yazısında “zırva tevil götürmez” diyerek teklifin yasalaşmayacağına duyduğu inancı belirtmiş. Ama ben yine de tevil etmeye çalışacağım. Bu tevil yoluyla zırvanın gerçekten de zırva olduğunu anlatabilmeyi umuyorum.
Evvela: Neden böyle bir yasa değişikliğine gerek duyuldu? Bunun cevabını bulacağımız yer elbette teklifte yer alan gerekçe kısmı.
Sunulan yasa teklifinin gerekçesine bakıldığında, çoğu durumda olduğu üzere, gerekçenin lafzen belirtilir gibi yapılıp, belirtilmediği görülüyor. Yasama üyelerimiz, gerekçeyi açıkça ortaya koymak yerine, yasa metnini aynen alıntılayıp sonuna bir “…sı amaçlanmıştır.” ibaresi eklemeyi ve bunun adına “gerekçe” demeyi tercih etmiş.
Yasa teklifi, eski askerlerin, yani, artık askerî hiyerarşiye bağlı olmayan, üniforma giymeyen, amir olmayan, amiri de olmayan sivil yurttaşların ifade özgürlüğünü Askeri Ceza Kanununun 95’inci maddesinin bir fıkrasına yaptığı eklemeyle sakatlamayı amaçlıyor.
Şimdi bu maddeye yakından bakalım.
Askeri Ceza Kanununun 95’inci maddesinin başlığı “Hilafı salahiyet askerlik işleri için toplananlar ve müzakere yapanların cezaları” şeklinde. (Askeri Ceza Kanunu 1930 tarihli olduğu için yer yer ağdalı bir Osmanlıca esintisine sahip).
Hilafı Salahiyet “yetkisi olmadığı halde” demek. Yani bu madde, yetkisi olmadığı halde askerlik işleri için toplanan ve müzakere yapanlarla ilgili.
Maddenin birinci ve ikinci fıkraları 1972’de, yani 12 Mart Muhtırası’ndan yaklaşık bir yıl sonra değiştirilmiş. Bu fıkralar, dönemin siyasal konjonktürüne uygun olarak, ordu içinde örgütlenmek isteyen sol ve dinci gruplara karşı bir bariyer olarak düşünülmüş ve bu grupların sivil kanatlarının düzenlediği çeşitli gizli........
© Serbestiyet
visit website