Hvordan sikre oss mot boligkrise og kan alle få mulighet til å bo moderne og attraktivt?
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Bråstoppen er et tankekors. Konsekvensen er uheldig. Vi får boligmangel. Når økonomien snur, kommer prisoppgang. Det har vi sett før. Det er spådd av flere, og det er uønsket, uheldig og ikke noe vi er tjent med.
Vi bygger leiligheter for folk med god råd. Alle som skal inn i nyere boligbygg har god økonomi, ofte er de eldre, og vi mer får delte samfunn. De med god råd samler seg i nye, moderne boligbygg med god standard. Mange med vanlige lønninger er utestengt fra leilighetsmarkedet i byer og populære bystrøk.
Arkitektene blir ofte målt på å skape enda større lønnsomhet for utbyggerne. Er det mulig å få mer lønnsomhet ut fra prosjektet gjennom smart arkitektur? Boligene skal være tiltrekkende for de rette kjøperne.
Må boligmarkedet og utviklingen fortsette som i dag eller finnes andre løsninger?
I Norge er boligbyggingen overlatt til private investorer. Det har i dagens situasjon gitt bråstopp i nybygg. I andre land fortsetter byggeaktiviteten selv om også de er preget av krig i Europa, energikrise og prisoppgang på stål og andre innsatsfaktorer hvor prisen settes i et fritt marked som ikke er begrenset av landegrenser.
I kulturbyen Wien har de lykkes med en modell som gjør at alle typer folk, i ulik alder og med ulik bakgrunn og yrker, kan bo i hele byen. Hos oss bor vi ulikt. Vi har et delt boligmarked. Rike bor i egne bydeler. I andre deler av byene – eller utenfor bykjernen – bor lønnsmottakere i handel og serviceyrker, mens studenter bor på hybler.
Den norske modellen om at alle skal eie sin egen bolig, kan være et hinder om ønsket er å utvikle byer og samfunn hvor folk fra alle lag av befolkningen kan bo sammen. I England, Tyskland, Nederland og Østerrike, for å........
© Sandefjords Blad
visit website