Risale-i Nurda Manevi Tefsir
Risale-i Nur, Kur'an'ın lafzını filolojik tetkikler çerçevesinde açıklayan tefsirlerden olmayıp Kur'an'ın hidayet mesajını doğrudan doğruya aktaran bir tefsirdir ki, Bediüzzaman buna manevi tefsir demektedir.
Risale-i Nur’da izlenen bu yöntem kişiyi marifetullaha eriştirip tahkiki bir iman ile hidayete sevk eder.Zira Cenâb-ı Hak, İlâhî kelâmı olan Kur’ân-ı Kerim’de marifetullahı bedihî olarak ortaya koymuştur. Şu kâinat semasının, gurubu olmayan manevî güneşi Kur’ân-ı Kerim; şu mevcudat kitab-ı kebîrinin âyât-ı tekviniyesini okutturmak, mahiyetini göstermek için şuâları hükmünde olan envârını neşrediyor. Beşerin aklını tenvir ile sırat-ı müstakîmi gösteriyor.
Bu yazımızda manevi tefsiri anlamak için besmelenin Risale-i Nur‘da nasıl ve hangi esasların zaviyesinde tefsir edildiğini örnekler ile açıklamaya çalışacağız. Zira Besmele-i Şerîfe, hem tekvînen bütün kâinâtı içine alan, hem de teklîfen bütün kütüb ve suhufları ihtivâ eden Kur’ân’ın mücmel bir hülâsasıdır. Hem de bütün Kur’ân’ın, dolayısıyla bütün kâinâtın ve bütün kütüb ve suhufların hülâsası olan Fâtiha-i Şerîfe’nin bir fihristesidir. İnsanın, Besmele olmadan rahmet-i İlâhiyye’yi bulması, mümkün değildir.
Eski Said dönemi eserlerinden İşaratü-l İ'caz’da;
Bediüzzaman, Kur’ân-ı Hakimin her bir cümledeki, hey’atındaki nazım ve kelimelerindeki nizam ve cümlelerin birbiriyle münasebetini tefsir ettiği İşaratü-l İ'caz isimli eserinde besmelenin terkip ve düzenindeki incelikleri tetkik etmektedir. Besmele, içinde tevhit, haşir, adalet ve nübüvvetin bulunduğu gramer kaideleri ile izah edilmektedir.
Bediüzzaman İşârâtü’l-İ’caz tefsirinde Kur’an’ın hem nazmındaki hem de lafız ve ibarelerindeki ahengin mucize oluşunu ders veren, genel olarak Kur'an'ın lafızlarının açıklamasını esas alan tefsir anlayışına sahiptir. Fakat Yeni Said Döneminde manevi........
© Risale Haber
visit website