İnsan Nedir?-2
“İnsan konuşan hayvandır” derler. O halde hayvan da konuşmayan insan sayılır mı? Veya “İnsan düşünen hayvandır” demişlerdir. O halde hayvan da düşünmeyen insan mıdır?
İnsan ile hayvan arasında öncelikle bedensel olarak fazla bir fark yoktur. Hayvanlar iç güdü dediğimiz ilahî programla mekanik veya otomatik davranışlar sergiler. İnsan ise akıl ve irade mekanizması ile hayvandan farklı bir davranış konumundadır. Bundan dolayıdır ki akıl ve irade sahibi insan, hayvansal davranışları yaptığı zaman hayvanlaşmış sayılmaktan öte hayvandan daha aşağı seviyeye düşmüş kabul edilir. Kur’an’ın “Belhüm edall” hükmü kanaatimce bunun için konulmuştur. Bu en birinci gelen gerekçedir.
İkinci gerekçe ise hayvandan daha aşağı sayılmasının yeter sebebidir. İnsan akıl ve iradesiyle kendinden beklenen insanî davranışları göstermezse ve hayvanlardaki pozitif davranışları bile yapmayıp tamamen negatif yönleri sergilerse o zaman denebilir ki varlıklar içinde en muzır, en vahşi hayvan insandı. Dolayısıyla bu tür insanları hayvana benzetmek, hayvana hakarettir desek yeridir.
İnsan, öfkesinin narına bütün dünyayı yakmaktan çekinmeyen en acımasız hayvandır. Hiç bir hayvan insan kadar vahşet saçan bir canavar olamaz.
İnsan, üç kuruşluk menfaati için hayvanları, bitkileri, börtü böceği yakan, yıkan, yok eden en vahşi, en egoist hayvandır. Hiç bir hayvan bu kadar egoist olamaz.
İnsan Adem-Havva soyundan gelmesini yetersiz görüp aslandan, kurttan, ayıdan, ejderhadan, çakaldan, kartaldan, aydan, güneşten, yıldız tozundan doğduğuna inanan, hemcinslerini aşağılık, kendini de asil-soylu gören ve üstün ırk iddiasıyla savaşlar çıkaran öldüren, soykırım yapan ve........
© Risale Haber
visit website