menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Teşrik Tekbirleri ve Tevafuk

6 0
31.08.2024

-2024 Arefe gününün hediyesi-

Teşrik tekbirlerinin ve İhlas suresinin Arefe gününde 1000 defa okunmasının bazı hikmetleri:

Detaylardaki bazı farklılıklar hariç konuyu şöyle özetlemek mümkündür:

1) Tekbirin sigası şöyledir:

(اللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ، وَاَللَّهُ أَكْبَرُ اللَّهُ أَكْبَرُ، وَلِلَّهِ الْحَمْدُ)

Şafii ve Malikilere göre, tekbir kelimeleri üç defa tekrar edilir.

(el-Mevsuatu'l-Fıkhıyetü'l-Küveytiye, 27/249).

2) Malikiler dışında Cumhur-u ulemaya göre, kurban bayramındaki teşrik tekbirleri arefe günü sabah namazından itibaren başlar ve bayramın 4. günü ikindi namazında sona erer. (a.g.y).

3) Bu tekbirlerin hükmü şöyledir: Cemaatle kılınan her farz namazdan veya o müddet içerisinde kazaya kalmış namazlardan sonra bir defa teşrik tekbiri okumak vaciptir. Fakat Hanefi mezhebinde geçerli olan bu görüş İmameyne ait olup münferit veya cemaatle kılmak, kadın veya erkek olmak, misafir veya mukim olmak arasında fark olmaksızın her farzdan sonra tekbir getirmek vaciptir. (bk. a.g.y),

Malikilere göre, bu tekbirler yalnız eda olarak kılınan farz namazlardan sonra getirilir.

Şafiilere göre, ister farz ister nafile olsun bütün namazların ardından teşrik tekbirlerinin getirilmesi sünnettir.

Hanbelilere göre ise tekbirler cemaatle kılınan farz namazların ardından getirilir.

4) Malikiler dışında diğer mezheplere göre, tekbirlerin getirilmesi 23 vakit için geçerlidir. (a.g.e, 27/250).

5) Hanefilerin dışındaki mezheplere göre bu tekbirler vacip değil, sünnettir. Veya sünnet-i müekkededir.(a.g.e, 27/250; Sünenu Darekutni, 1737).

6) Hz. Cabir'den yapılan rivayete göre, "Hz. Peygamber fendimiz (s.a.v) Arefe günü sabah namazından sonra teşrik tekbirlerini

)الله أكبر، الله أكبر، لا إله إلا الله، والله أكبر، الله أكبر، ولله الحمد(، getirmeye başlar Teşrik günlerinin son (4.) günü ikindi namazına kadar her namazdan sonra buna devam ederdi." (V. Zuhayli, el-Fıkhu'l-İslami, 2/1409)

7) Rivayete göre, İbn Mesud da bu tekbirleri arefe günü sabah namazından başlayıp teşrik günlerinin sonuncu günü ikindiye kadar (23 vakit) devam etmiştir. (bk. Hâkim,1115).

8) Yine bir rivayete göre, Hz. Ömer, Hz. Ali, Hz. İbn Abbas da arefe günü sabah namazından başlayıp teşrik günlerinin sonuncu günü ikindiye kadar (23vakit) buna devam etmişlerdir. (bk. Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra, 674-676).

9) Teşrik Tekbirlerinin 23 Vakit Olmasının Hikmeti:

Teşrik tekbirlerinin 23 vakit olmasının bazı hikmetlerinin sayısal bazı tevafuklarla nasıl ortaya çıktığına bakalım.

a) Tekbir (Allahu ekber) kelimesinin ebced değeri, 17x17=289'dur. Zikredilen bu tekbirin 17 sayısıyla tevafuk etmesi bir belagat üslubunun muktezasıdır. Çünkü 17x17=289 sayısının sayısal bir tevafukla 17 sayısıyla örtüşmesinde bir delalet-i tetabukiye vardır.

b) Bu zikrin ebced değeri 17'yi gösteren tekrar sayısının 23 olarak tespit edilmesinin de elbette bir hikmeti vardır. Bunun en açık hikmeti

23 sayısı ile 17 sayısının çarpımlarından elde edilen 391 neticesini elde etmektir. Bu sırlı neticeye varmak için tekbirlerin ihtiva ettiği 17 sayısını tekrar sayısı olan 23 ile çarpmak gerekir. Bunların çarpımlarının toplamı 17x23 = 391'dir.

c)........

© Risale Haber


Get it on Google Play