menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nevruz'a Bediüzzaman Gözlüğü ile Bakmak!

6 0
22.03.2024

"Gel, bugün nevruz-u sultanîdir. Bir tebeddülât olacak, acib işler çıkacak. Şu baharın şu güzel gününde, şu güzel çiçekli olan şu yeşil sahraya gidip bir seyran ederiz."[1]

"Allah'ın hesabına kâinata bakan adam her ne müşahede ederse ilimdir."[2]

Nevruz, baharın gelişini muştulayan mevsimlerin nöbet değisimidir, tebeddülüdür. Hem insan hem kâinat için yeni bir mevsimin gelişi bahar kokusunun yeryüzüne ve insanlık âlemine tevellüdüdür. Bu cihetle insanlara yeni bir şevk verir.

Nevruz, kökenleri çok eski zamanlara dayanan kültürel gelenektir. İran, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan ve diğer Orta Asya ülkeleri ile Afganistan, Irak, Suriye gibi bazı Ortadoğu ülkelerinde ve Balkanlar'da da kutlanır. Her bir bölgede farklı adlar ve ritüellerle kutlanmaktadır, ancak genel olarak baharın gelişini, tabiatın uyanışını ve yeni bir başlangıcı simgeler.

Kimi toplumlar veya inançlar nevruzu bir bayram olarak kutlarken İslamiyette bunun yeri bulunmamaktadır. Ve dini bir vecibe şeklinde, niyetiyle kutlamak da caiz değildir.

Fakat bir bahar muştusu olarak bakıldığında insana tefekkürî manalara sebep olan hususi bir an dilimi olarak ifade edebiliriz. Risale-i Nur külliyatının vermiş olduğu nazar/bakış açısı da bu surettedir.

Bu da monotonlaşan insan hayatına yeni bir renk yeni bir şevk yeni bir umut manasına gelmektedir nevruz. Bizler de bu vesileyle âlemimizi murâkabe etmeliyiz. Hedeflerimiz nedir ve biz neresindeyiz hedeflerimizin diyerek.

Aslında her vesileyle kendimizi murâkabe etmeyi âdet haline getirmeliyiz. Bu suretle kendimizi her an huzûr-u ilâhide olduğumuzu hatırlayabiliriz. Üstümüze vazife olmayan işleri sırtımıza yük etmekten de bu şekilde kurtulup ifrat ve tefritten uzak vasat/istikâmetli bir insan oluruz.

Bereketin, refahın ve tabiatın canlanması, dirilmesinin bir işareti olarak da görünen nevruz manası bu murakabe sistemiyle bize her an yeni yeni nevruzlar getirip ahiretimizin mükemmel bir inşa sebebi olur.

Üstad Bediüzzaman Hazretleri de, "Bugün mahlûkatın bayramıdır." demiştir.[3] demek........

© Risale Haber


Get it on Google Play