Tarımda Teknolojik Dönüşümler
Dünya nüfusunun 2050 yılında 10 milyara ulaşması bekleniyor. Gelecekte kendi tarımını yaparak yerli gıdasını üretemeyen toplumlar aç kalmaya mahkûm olacaklardır. Son yıllarda durduk yerde, hiçbir neden olmadan meydana gelen savaşlar, iklim krizleri, susuzluk ve doğal afetler gibi dünyanın yaşadığı buhranlar karşısında varlıklarını en iyi koruyabilen ülkeler, tarımda dışa bağımlı olmayan, kendi tohumunu kendisi üreten ve çoğaltan ülkeler olacaktır. Günümüzde özellikle gençler arasında masa başı bir iş sahibi olmak, statü elde etmek olarak düşünülmektedir. Ülkemizde son yıllarda tarımsal üretim hangi gencimizin gelecekteki hayallerini süslüyor? Buna olumlu cevap vermek bu zamanda mümkün değildir. Ülkemizdeki tarımsal potansiyelin büyüklüğünü çok iyi bir şekilde gençlerimize anlatmalıyız. Tarımsal üretimden elde edilecek ürünlerin ve kazancın ülkelerin gıda ihtiyacında dışa bağımlılığı ortadan kaldıracağını, kendi kendine yetebilecek bir potansiyele erişebilecekleri bilincini aşılamalıyız.
Tarımla, toprakla uğraşanlar hor görülmemelidir
Gençlerimiz ile toprak, hayvan ve bitki arasındaki mesafeyi kaldırmalıyız. Dünya ülkelerinin gün geçtikçe tarıma olan ihtiyaçları çok daha fazla karşımıza çıkacaktır. Bu nedenle bu konuda bugün attığımız adımlar geleceğimize sahip çıkmak ve çocuklarımızı kimseye muhtaç etmemek anlamına gelmektedir. Hali hazırda küresel gıda sistemlerinin dünya nüfusuna sürdürülebilir bir şekilde gerekli olan yeterli ve besleyici gıdayı sunamadığı bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır. Günümüzde yaklaşık 1 milyar insan yetersiz beslenmektedir. Dünyada ve ülkemizde diyabet, yüksek tansiyon, kalp-damar ve kansere kadar birçok hastalığın asıl nedeni yetersiz beslenme ve beslenme alışkanlıklarımızdır.
Dijital Sulama Yönetimi
Teknolojik ve dijital altyapılar ve uygulamalar ile su kayıp oranlarının minimize edilerek, ‘suda sıfır kayıp ile su verimliliği seferberliği’ başlatmalıyız. İklim değişikliği ile meydana gelen verim kayıplarını aza indirgemek için kuraklık risk haritalarına göre ürün deseni oluşturulmalıdır. Tarımda dijitalleşme ile bitkinin ne zaman ve ne kadar sulama suyuna ihtiyaç duyduğunun tahmin edilebilmesi için “Dijital Sulama Yönetimi” projeleri hızla hayata geçirilmelidir. Tarımda su tasarrufu ve verimliliğe yön verecek, kuraklık yönetimine katkı sağlayacak ‘Sulama Yönetimi ve Bitki Su Tüketimi Sistemi TAGEM-SuET’ hızla yaygınlaştırılmalıdır. Kurak ve yarı kurak, suyun kısıtlı olduğu bölgelerde tarımsal üretimin sağlanması için yağmur suyunun yönetimi ve toprakta nemin tutulması amacıyla; bölgelerin yerel, ekonomik olarak önem kazanmış ürünleri dikkate alınarak ‘Su Hasadı Projeleri’........
© Risale Haber
visit website